El local de joves de Berga obre portes després de set anys amb una exposició sobre els riscos de les drogues

L'espai va ser concebut per l'ajuntament fa més d'una dècada i se'n va arribar a anunciar l'estrena per 2011; ara l'actual equip de govern confia en fer-ne la inauguració oficial a la tardor

Pilar Màrquez Ambròs
12 d'abril del 2018
Actualitzat a les 23:48h
Inauguració de l'exposició 'Controles?' a Berga.
Inauguració de l'exposició 'Controles?' a Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
El local de joves de Berga, situat al carrer Mossèn Espelt, ha inaugurat aquest dijous el que és la seva primera activitat, obrint així portes de manera oficiosa. L'obertura de l'espai s'ha endarrerit més d'una dècada des de que fos concebut el mandat 2007-2011. Fins ara el local no s'havia pogut obrir al públic, tot i que es va arribar a anunciar que s'estrenaria l'estiu del 2011. Ara l'espai acollirà l'exposició "Controles?" sobre els riscos de les drogues, una mostra divulgativa que impulsa la Diputació de Barcelona i que s'adreça a majors de 12 anys, mares i pares i professionals del món educatiu. La mostra estarà oberta del 12 d'abril al 7 de maig al que vol ser el nou Espai Jove de Berga, un equipament que no obstant encara haurà d'esperar uns mesos abans de l'obertura definitiva i oficial. "L’Ajuntament de Berga fa molts anys que tenia pendent d'obrir aquest espai, queda acabar el projecte per poder-lo ofertar al jovent, que és en el que porta treballant el consistori en el decurs de les darreres legislatures", ha explicat l'alcaldessa Montse Venturós, que ha situat la data d'una possible inauguració a la tardor. Una de les causes que n'ha evitat fins ara la posada en marxa han estat els problemes causats pels desguassos de l'edifici i el clavegueram. El consistori, però, compta que aquest any sí, els joves de Berga disposaran de local. La previsió és fer-hi un pla d'activitats que respongui a les demandes actuals. 
 
De moment, aquest dijous el local ha obert amb el propòsit d'acollir la proposta educativa i de prevenció contra les drogues de la Diputació de Barcelona per la qual hi han de passar més de 1.300 alumnes. 
 
A la inauguració de l'exposició hi han assistit l'alcaldessa Montse Venturós, el president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, la regidora de Joventut de Berga, Mònica Garcia, i la cap de subsecció de projectes i programes de l'ens provincial, Maribel Serra. Segons Venturós, un dels punts importants de l'exposició és "sensibilitzar sobre la repercussió que tenen les drogues, de la pèrdua d'autonomia i de la vulnerabilitat que generen en la persona; a més de conèixer i prevenir de forma efectiva que aquestes situacions es puguin donar". Montse Venturós ha valorat que l'exposició acollirà també alumnes i jovent de la resta de la comarca: "en aquest sentit, la feina que es fa des del consell comarcal i amb tots els municipis és imprescindible". David Font també ha destacat que "Controles?" ha de servir "per fer agafar consciència als joves dels perills d'entrar en aquest món incontrolable de les drogues, més en unes edats on tot és nou i es vol experimentar allò que, a vegades, alguns més adults han o estan fent". David Font ha detallat que les visites escolars estan lligades "des d'ara i fins el 7 de maig", però que queden espais buits per tal que també puguin visitar la mostra grups de professionals o pares i mares.
 
David Font i Montse Venturós, aquest dijous. | Pilar Màrquez Ambròs
 
L'exposició, amb dues divulgadores que guien els joves per la mateixa, proporciona informació sobre diversos tipus de drogues i treballa els factors de protecció per prevenir-ne el consum. També busca promoure actituds responsables entre els joves i reflexionar sobre el model educatiu que apliquen els pares i mares en l'àmbit de les drogodependències. A més, les tècniques de la Diputació fan després una visita complementària al corresponent centre educatiu per continuar treballant-ne el contingut. 
 
L'exposició estarà oberta de dilluns a divendres de dos quarts de 10 del matí a 5 de la tarda per a visites concertades, mentre que l'entrada serà lliure de 5 a 7 de la tarda. "Controles?" és una exposició itinerant que recorre els municipis de la demarcació de Barcelona. Des del 2012, la mostra ha comptat amb més de 30.470 visitants, dels quals, 23.900 han estat escolars. En aquesta segona edició, s'ofereix informació actualitzada dels materials i continguts per apropar la temàtica a la ciutadania. 
 
Una assignatura pendent de la ciutat de Berga
 
Montse Venturós ha assegurat que el local de joves està "pràcticament" llest, i que "quan haguem acabat tot allò que ens falta, sí que serà un nou equipament disponible pel jovent de Berga". Venturós ha recordat que el projecte es va tirar endavant fa anys a través d'un acord amb l'Agència Catalana de l'Habitatge, que va fer-hi pisos de protecció oficial, un cop que el consistori  va realitzar-hi la cessió del terreny.  Actualment, el consistori disposa a l'edifici de tres pisos de titularitat municipal per emergències socials.

Venturós ha explicat que, quan obri definitivament, el local de joves serà "un espai multidisciplinar" en què s'hi podran desenvolupar "diferents accions a la vegada". Segons Venturós, "hi podran cabre diverses propostes, d'exposicions a trobades del propi jovent". A més, disposa "d'una proposta de sala d'assaig". 
 
Aspecte exterior dels baixos on hi ha el local de joves, al carrer Mossèn Espelt. | Pilar Màrquez Ambròs
 
 
Arxivat a