L'obra de Deseuras esdevé en un llibre crònica gràfica de la ciutat de Berga durant el franquisme

Presenten un recull de 176 imatges del fons del conegut fotògraf berguedà que va retratar la vida al municipi durant gairebé mig segle

Pilar Màrquez Ambròs
12 d'abril del 2018
Actualitzat a la 13:31h
L'arxiver Xavier Pedrals, la regidora Mònica Garcia i el periodista Marc Canturri durant la presentació.
L'arxiver Xavier Pedrals, la regidora Mònica Garcia i el periodista Marc Canturri durant la presentació. | Pilar Màrquez Ambròs
Josep Deseuras va fer de reporter per a l'Ajuntament de Berga, i com a tal, va ser testimoni de bona part dels actes públics de la ciutat; però també va retratar el dia a dia de Berga més enllà de la institució. Va ser llibertari i va col·laborar amb els maquis, es va exiliar i va exercir com a fotògraf a la capital del Berguedà a partir de l'any 1948. Ara l'empresa Bífidus Produccions, de la mà de l'Ajuntament de Berga i de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, ha estat l'encarregada d'editar un llibre antològic que recull les seves millors imatges. La regidora de Cultura, Mònica Garcia, ha destacat aquest dijous a Josep Deseuras com a fotògraf i com a testimoni de fets i històries. "Moltes vegades feia treballs encarregats pel consistori, però en d'altres ocasions la seva feina era un retrat molt més quotidià", ha posat en valor Garcia en la presentació de l'obra, a la sala de sessions del consistori. L'obra titulada 'La vida en gris' repassa el dia a dia de la societat berguedana durant la segona meitat del segle XX. La publicació recull 176 imatges d'entre el 1953 i el 1994 provinents del Fons Deseuras.
 
La iniciativa, que ha estat del mitjà AquíBerguedà, mitjà de Bífidus Produccions, s'emmarca en els actes de commemoració del centenari del naixement del fotògraf nascut a La Coma (Solsonès) l'any 1918. 
 
Mònica Garcia ha destacat la tasca de Deseuras "en deixar en memòria gràfica gairebé mig segle de la història de Berga". Segons Garcia, l'objectiu del llibre és fer evident "la petjada de Deseuras a Berga". L'arxiver Xavier Pedrals ha subratllat la tasca dels periodistes Marc Canturri i Xavi Rosiñol, alhora "d'escollir fotografies molt interessants, veritables joies, i acompanyar-les d'uns peus de foto que estan molt ben treballats". 
 
'La vida en gris' Fotografies de Berga (1953-1994), el llibre de recull de l'obra de Deseuras. | Pilar Màrquez Ambròs
 
Un complement a la 'Crònica Menuda' d'Armengou
 
Xavier Pedrals ha recordat que de Berga fa anys que es va editar la Crònica Menuda de Mossèn Armengou, "i ara aquest llibre n'és la crònica gràfica". Segons Pedrals, "són peces complementàries". L'arxiver ha subratllat que "hi ha un pilot de ciutats que estarien contentíssimes de tenir el franquisme tan ben cronificat, amb una bona crònica escrita i una bona crònica gràfica". Pedrals ha remarcat "el sentit social de Deseuras" perquè "aquestes fotos, les del fons, les va donar específicament a l'Ajuntament de Berga, són 152.000 imatges i són de tots". 
 
"Enmig d'aquest llibre hi ha fotos de crònica, però hi ha moltes fotos que són joies en si mateixes perquè tenia un gran sentit estètic", ha explicat Xavier Pedrals, que ha comentat també la gran passió per la muntanya de Josep Deseuras. "Ell deia que havia estat sempre a la muntanya, com a contrabandistes, com a maqui, com a excursionista i com a fotògraf", ha dit Pedrals. "Remarcar que per la ciutat de Berga, aquest llibre suposa omplir un deure, no només amb el Deseuras sinó amb ella mateixa, perquè és un llibre que tots els berguedans se'n poden endur a casa i poden afegir-lo a l'àlbum familiar, perquè n'és complementari", ha finalitzat Pedrals. 
 
El periodista Marc Canturri, per la seva banda, ha explicitat que la idea del llibre neix amb el calendari que va fer-se'n el 2010. "Molta gent el coneix i el recorda com un fotògraf de batejos i de casaments, però és molt més que això", ha especificat Canturri. "Fotografiava la vida a Berga, i precisament per això el títol és 'La vida en gris'; perquè d'una banda les fotografies de Deseuras retraten una època fosca, que és el franquisme, però a la vegada retraten moltes emocions, l'escalf de la societat berguedana, instants bons malgrat el context històric". 
 
Marc Canturi ha explicat que el dietari de mossèn Armengou ha estat "un complement indispensable" per redactar els més de 200 peus de foto del llibre. "Si el dietari és la crònica escrita,  el llibre n'és la crònica gràfica, com ha comentat Xavier Pedrals", ha dit el periodista berguedà. 
 
Presentació amb testimonis, diumenge 15
 
Marc Canturri ha recordat que la roda de premsa de presentació del llibre 'La vida en gris' ha estat aquest dijous. Però la presentació oficial del llibre en què hi participaran diversos testimonis de la societat i la cultura berguedanes serà diumenge 15 d'abril a les 7 de la tarda al Pavelló de Suècia. Hi intervindran protagonistes de la societat berguedana el segle passat, com per exemple, Josep Cuberas, per parlar dels Elois, Josep Maria Salat per recordar la història de La Farsa, Josep Fígols de la Penya Boletaire, l'exalcalde Farguell, la historiadora Dolors Santandreu, l'extabaler Carles Prat, o Roger Cortina que tractarà sobre ritus religiosos perduts. Hi haurà, a més, l'actuació de la Cobla Pirineu. 
 
Canturri ha destacat que el llibre permet també descobrir curiositats com el fet que els soldats de l'antiga caserna eren una part molt activa de la Festa dels Elois, o que el mític "Hamalahi hamalaha" dels Reis d'Orient a la ciutat de Berga és una expressió que va inventar-se un home conegut com a Pepitu Feixuc.