«No vaig coaccionar ni insultar a ningú»: Declara als jutjats la professora de Berga investigada per delicte d'odi

L'advocada de Marta Armengou ha titllat de "preocupant" que el cas hagi arribat davant d'un jutge | Prop d'un centenar de persones, entre les quals l'alcaldessa Montse Venturós, s'han concentrat davant de l'edifici judicial

Pilar Màrquez Ambròs
11 d'abril del 2018
Actualitzat a les 17:22h
Marta Armengou, amb una jaqueta blava, en sortir dels jutjats de Berga.
Marta Armengou, amb una jaqueta blava, en sortir dels jutjats de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
La professora de Berga investigada per delicte d'odi, Marta Armengou, ha declarat aquest dimecres davant el jutjat d'instrucció número 2 de la ciutat. La denuncia interposada és la d'una exalumna d'Armengou que l'acusa d'haver-la increpat amb insults com "feixista" o "nazi" mentre es trobava amb una amiga a la terrassa d'un bar el migdia del 3 d'octubre. Segons el fiscal, l'acusada formava part d'un grup que, a més a més, també va increpar la propietària del bar, per tenir-lo obert tot i ser jornada d'aturada general. Marta Armengou nega totalment els fets i assegura que l'acusació és falsa. Prop d'un centenar de persones convocades per ANC i Òmnium Cultural l'han acompanyat aquest matí per donar-li suport a les portes de l'edifici judicial. Entre els assistents que donaven escalf a Marta Armengou fins i tot s'hi ha pogut veure l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós.

Cap a tres quarts d'una de la tarda, Marta Armengou, ha arribat als jutjats de Berga per afrontar la declaració judicial, on ha saludat i ha agraït les mostres de suport del nombrós grup de persones que l'esperaven davant dels jutjats, malgrat la pluja i el fred. Un cop dins de l'edifici, i durant més d'una hora, Armengou ha respost a les preguntes de la seva advocada, de la fiscalia, i de l'advocat de la denunciant. Abans han declarat com a testimonis la propietari del bar en qüestió i la jove que aquell dia era amb la denunciant a la terrassa de l'establiment.
 
Armengou acompanyada de Montse Venturós i del membre de l'ANC Berga, Manel Escobet. | Pilar Màrquez

Aplaudiments i crits de "no estàs sola" han acompanyat la professora en el moment d'entrar a l'interior de l'edifici on havia de declarat. Més tard, passats dos quarts de 3 de la tarda n'ha sortit també entre aplaudiments, i ella mateixa ha assegurat als presents que la declaració havia anat bé i que se sentia tranquil·la al respecte. "He dit realment el que va passar, vaig exercir el meu dret a vaga, davant d'aquell bar no vaig pressionar, insultar ni coaccionar a ningú", ha afirmat Armengou. Marta Armengou espera que el cas s'arxivi perquè "he dit la veritat del que va passar; no he fet res dolent, ni he dit res de dolent a ningú". Armengou ha detallat que l'únic que va expressar aquell dia davant del bar és que "aquella aturada no es feia per la independència, sinó pel que havia passat l'1 d'octubre". 
 
Segons fonts properes al cas, cap dels dos testimonis – ni la propietària del bar ni la persona que es trobava aquell dia amb la denunciant - ha pogut identificar a la investigada com autora dels insults i vexacions, que se li atribueixen. La denunciant, una jove de 22 anys, ha estat l'única que ha apuntat a la professora. La jutgessa ha posat, sobretot, èmfasi en saber si Marta Armengou va pressionar o coaccionar d'alguna manera els propietaris del bar perquè tanquessin. "Ni jo ni cap de les persones que eren amb mi ho vam fer", ha destacat Marta Armengou. 

"El delicte d'odi s'està aplicant a la simple dissidència"
 
L'advocada de Marta Armengou i membre d'Alerta Solidària, Eva Pous, ha titllat també de "preocupant" que el cas hagi arribat als jutjats. "La sorpresa és que aquest cas hagi tingut prou recorregut com per arribar al jutjat; cal posar sobre la taula que el fiscal ha tirat endavant la denuncia, dient que això pot ser constitutiu d'un delicte d'odi i unes coaccions, després que una persona simplement denunciés uns insults", ha criticat Eva Pous.

"El propòsit dels delictes d'odi és protegir les minories, i s'està aplicant al simple fet de la dissidència i de la protesta", ha ressaltat Pous. "És preocupant que en ple segle XX s'estigui intentat perseguir la llibertat ideològica, com també la llibertat d'expressió, sota l'amenaça constant d'estar incorrent en delictes d'odi i de discriminació ideològica”.

Pous ha destacat que l'Estat ho anirà "provant fins que els hi surti bé". Així mateix, ha valorat que "si hi posem seny, aquest procediment no hauria de continuar" malgrat que "en vista dels antecedents, no seria sorprenent que s'allargués".
 
Les entitats sobiranistes han rebut a la professora amb una pancarta de suport. | Pilar Màrquez
 
Marta Armengou ha agraït l'escalf rebut i les mostres de suport. | Pilar Màrquez
Arxivat a