VÍDEO «L'Estat no frena sinó que accelera»: llarga ovació al CDR Berga en la lectura d'un contundent manifest

Un membre del comitè ha demanat "no caure en provocacions" i ha advertit que "és el que estan buscant"

Pilar Màrquez Ambròs
10 d'abril del 2018
Actualitzat el 14 d'abril a les 15:18h
Lectura del manifest per part d'un portaveu del CDR Berga.
Lectura del manifest per part d'un portaveu del CDR Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han sortit al carrer aquest vespre per respondre a la persecució i la repressió de l'Estat; després de les detencions que la Guàrdia Civil ha dut a terme a Viladecans i a Esplugues de Llobregat, i de l'operativa dels Mossos d'Esquadra en diversos d'altres punts del país per la concentració al Parlament del 30 de gener. Els comitès havien citat els ciutadans als ajuntaments de pobles i ciutats de Catalunya i han aconseguit reunir centenars de catalans en molts punts del país. A Berga, el CDR local ha llegit un manifest just en acabar l'acte de les 7 de la tarda a la plaça de Sant Pere, una convocatòria que ha reunit un centenar de persones i que ha servit per recol·locar amb tots els honors l'estelada, els llaços grocs i la pancarta per la llibertat dels presos que havien estat arrencats de la façana de l'Ajuntament la matinada passada

"No ens enganyem, l'Estat no frena, sinó que accelera", ha advertit un dels membres del CDR en la lectura d'un text que ha apel·lat a continuar treballant "per la república". Diversos CDR havien difós ja aquesta tarda a través de les xarxes socials el manifest que s'hi ha llegit. En acabar la lectura, i després d'una llarga tanda d'aplaudiments, el mateix membre del CDR Berga que ha posat veu al manifest ha reclamat "no caure en provocacions" i ha advertit "que és el que volen, és el que estan buscant".
 
"La defensa de la república és el nostre eix vertebredor" i "l'1 d'octubre la nostra brúixola", ha apuntat a través del text que ha llegit en veu alta, sota una pluja persistent. Segons ha assegurat, "nosaltres no podrem oblidar mai els cops, les llàgrimes i la por; aquella por que vam sentir per defensar bàsicament el dret de poder anar a votar". 

El manifest dels CDR ha titllat l'Estat de "feixista i agonitzant", i ha alertat que "som espectadors d'una violència espanyolista desfermada que protagonitza atacs contra qualsevol manifestació de la llibertat d'expressió i la democràcia, i ja n'estem farts".

"Ja és la segona vegada que rebem atacs d'aquesta índole com a poble i no en tolerarem cap més, és per això que convoquem a tothom a participar al seu CDR més proper, a organitzar-se i, sobretot, a perdre la por", ha indicat. "Per cada empresonament, per cada atac en serem més i més", ha finalitzat el manifest.