El debat pel mal estat del terra al carrer Major posa de relleu que les rajoles de Patum ja no es fabriquen

Maria Antònia Ortega (PDeCAT) adverteix al plenari que el paviment malmès ha causat ja diverses caigudes de persones grans

Pilar Màrquez Ambròs
06 d'abril del 2018
Actualitzat el 07 d'abril a les 3:09h
Carrer Major de Berga, aquest divendres.
Carrer Major de Berga, aquest divendres. | Pilar Màrquez Ambròs
L'empresa Escofet, que fabricava des dels anys 70 les rajoles de la Patum que hi ha al carrer Major, ja no en fa. Des d'una de les bancades de l'oposició, Maria Antònia Ortega (PDeCAT) va preguntar a l'equip de govern, en el ple d'aquest dijous, per aquest fet i va demanar-los si tenien pensat com reposarien aquestes rajoles, moltes de les quals "es troben molt malmeses", va advertir. Maria Antònia Ortega va expressar preocupació en diversos sentits, perquè el paviment es troba "en mal estat" i perquè "hi ha diverses persones grans que han caigut per aquest motiu". Però també perquè "sabem que les rajoles de Patum no poden reposar-se, perquè no n'hi ha", va exposar Ortega.  

El regidor d'Urbanisme i Serveis Públics, Oriol Camps, va explicar que "de rajoles en tenim unes quantes en estoc", malgrat reconèixer que ja no en queden "de tots els dibuixos". Oriol Camps va exposar que es podria arribar a demanar a l'empresa el cost d'una nova comanda "de dibuixos concrets", si bé aquesta és una decisió que s'hauria de prendre a nivell econòmic, pel cost que podria suposar si se n'haguessin d'encomanar moltes. "Llavors se n'hauria de fer ús en d'altres espais de la ciutat, no només al carrer Major", va destacar el regidor al ple. 

El trànsit, un problema a la plaça de Sant Joan

Un dels principals esculls per a la conservació del paviment del carrer Major, i especialment de la plaça de Sant Joan, és el trànsit."El problema que té la plaça de Sant Joan és de base, l'escull és que hi giren camions amb un pes considerable; però a més ho fan amb la roda parada, que és el pitjor que es pot fer amb un paviment", va dir Oriol Camps. "No és exclusiu de Berga, a Barcelona passa el mateix al portal de l'Àngel", va assenyalar.

Camps va detallar que "es mira d'anar fent-hi actuacions, però resoldre-ho definitivament serien molts diners", i va remarcar que "si s'optés en canvi per prohibir-hi la circulació de vehicles pesants, això suposaria un problema pel comerç". Camps va alertar, en definitiva, que "hem de mirar de no desvestir un sant, per vestir-ne un altre". 
Arxivat a