ERC de Berga homenatjarà l'alcalde republicà afusellat Josep Maria Badia i Sobrevias

El batlle berguedà va ser executat el 19 d'abril de 1939, i coincidint amb el 79è aniversari d'aquesta data el partit prepara un reconeixement a la seva figura

Pilar Màrquez Ambròs
06 d'abril del 2018
Actualitzat el 20 d'abril a les 17:32h
Homenatge d'Òmnium a Josep Maria Badia i Sobrevias l'any 2014.
Homenatge d'Òmnium a Josep Maria Badia i Sobrevias l'any 2014. | Aida Morales
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) homenatjarà el proper 19 d'abril la figura de l'alcalde republicà de Berga afusellat pel franquisme, Josep Maria Badia i Sobrevias. Ho ha anunciat aquest dijous al vespre, en el ple d'abril, la regidora d'ERC Ermínia Altarriba. Josep Maria Badia i Sobrevias va ser afusellat el 19 d'abril de 1939 als 45 anys.

Coincidint amb el 79è aniversari d'aquests fets, ERC de Berga li prepara un acte de reconeixement. 

Ermínia Altarriba ha recordat que Sobrevias "va ser afusellat precisament per ser alcalde en època republicana". Altarriba ha animat als representants dels diferents partits polítics que conformen al plenari a assistir a l'acte "per conèixer una mica més la seva figura". 

Josep Maria Badia i Sobrevias era advocat, i en la seva tasca professional va actuar també com a notari. Així mateix, va ser alcalde diverses vegades. El franquisme li va atribuir ser "autor moral contra el dret de gents i l'Església i les Germanes de la Caritat, propagandista marxista i primer alcalde d'ERC a la ciutat". També se'l va acusar de "tenir prestigi davant les masses". Com va passar amb el president de la Generalitat Lluís Companys i amb més de 40 batlles d'ERC a tot el país, va ser executat a les acaballes de la guerra civil i la justícia espanyola no n'ha anul·lat mai el judici. 

En els propers dies la formació política republicana donarà més detalls de l'acte plantejat. 

 
Arxivat a