Berga aprova una moció «per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats»

El manifest l'han votat a favor CUP, PDeCAT, ERC i ICV en ple ordinari | La qüestió ha derivat en certa tensió entre Ermínia Altarriba (ERC) i Rosalia Monroy (PSC), la socialista ha dit sentir-se "assenyalada" per la intervenció de la primera

Pilar Màrquez Ambròs
05 d'abril del 2018
Actualitzat el 06 d'abril a les 0:36h
Minut de silenci inicial pels presos polítics.
Minut de silenci inicial pels presos polítics. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga ha aprovat aquest dijous en ple ordinari una moció "en defensa dels drets civils i polítics i per la llibertat dels presos polítics". També per rebutjar "l'exili forçós" d'alguns dels membres del govern català i d'altres polítics com Marta Rovira, segons ha exposat el portaveu del PDeCAT, Ramon Minoves. La moció ha estat presentada inicialment pel grup del PDeCAT, però s'hi han sumat els grups de la CUP, ERC i l'únic regidor d'ICV Joan Torres, que hi han votat a favor. La regidoria del PSC, Rosalia Monroy, s'ha abstingut. 

La moció ha exigit "la llibertat immediata dels presos polítics" i ha denunciat "la judicialització" a que es veu sotmesa la política catalana. La moció ha criticat també "l'evident manca de separació de poders a l'estat espanyol, així com la deriva autoritària de l'estat, que ha decidit oferir cops de porra i menyspreu". També s'ha subratllat "la repressió feroç i salvatge" amb la utilització de les estructures "judicial" i també "policial". 

La moció ha estat motiu d'un moment de tensió entre la portaveu d'ERC, Ermínia Altarriba, i la del PSC, Rosalia Monroy. Altarriba ha expressat "tristesa" i "ràbia", i ha dit no entendre "com hi ha persones que estan aquí que no poden reconèixer aquesta injustícia". Monroy s'ha sentit assenyalada. "He estat sempre molt respectuosa i molt educada, no entenc aquest atac personal com si jo tingués l'obligació de canviar d'idees", ha dit. 
 
El regidor de la CUP, al govern, Francesc Ribera ha expressat, en el seu torn de paraula, que "som conscients que gestos com els que fem avui no treuran els companys de la presó, però qualsevol renuncia tampoc apel·larà a la pietat de l'estat" a qui ha equiparat amb el franquisme. 

El Patronat de la Patum, premi Plàtan de comunicació

Abans de començar al ple l'alcaldessa Montse Venturós ha excusat l'absència de la regidora de Cultura, Festes i Patum, Mònica Garcia, que aquest dijous ha recollit el premi plàtan del Col·legi de Periodistes de la Catalunya Central, per la poca transparència comunicativa del Patronat de la Patum. Venturós s'ha fet ressò del discurs de Garcia, en què defensa que l'òrgan treballa per explicar "les solucions i les mesures per anar endavant". "No volem comunicar drames i tragèdies", ha reiterat aquest argument. 
Arxivat a