Marie Kapretz: «Tinc l'esperança que la justícia alemanya respondrà d'una manera pulcra i basant-se en les lleis»

L'exdelegada del Govern a Berlín assegura en una xerrada al Berguedà que al país de Merkel "hi ha un debat obert" sobre si s'ha de fer l'extradició, i admet sorpresa per la posició favorable als interessos del president que han pres els mitjans

Pilar Màrquez Ambròs
05 d'abril del 2018
Actualitzat a les 11:28h
Marie Kapretz durant la xerrada d'aquest dimecres al vespre, a Sant Jordi de Cercs.
Marie Kapretz durant la xerrada d'aquest dimecres al vespre, a Sant Jordi de Cercs. | Pilar Màrquez Ambròs
"Tinc l'esperança, potser naïf i ingènua, que la justícia alemanya respondrà d'una manera pulcra i basant-se en les lleis respecte el cas de Carles Puigdemont". Així s'ha expressat l'exdelegada del Govern de la Generalitat a Alemanya, Marie Kapretz, en una xerrada organitzada pel Comitè en Defensa de la República (CDR) de Cercs aquest dimecres al vespre. "El rol de la fiscalia és acusar, però ara hi ha un jutge que ha de decidir", ha recordat Kapretz. "Suposo que s'està rebent moltíssima pressió, però tinc molta confiança en el sistema judicial alemany", ha afegit. "Tot i així, si el jutge decidís extradir Puigdemont, encara quedarà la via del tribunal constitucional", ha advertit Marie Kapretz a una audiència que en més d'una ocasió ha expressat inquietud pel futur jurídic del president. 
 
Berguedana d'adopció i berlinesa de naixement, Kapretz ha aconseguit aplegar fins a mig centenar de veïns, amics i activistes a la petita biblioteca de Sant Jordi de Cercs. La sala ha fet el ple poc després que al carrer comencés a enfosquir i s'incorporessin al públic diverses persones que tot just acabaven de finalitzar la seva jornada laboral. "Sobre qüestions jurídiques no m'agrada opinar, perquè no sóc jurista, però he de dir que hi ha veus a Alemanya que critiquen que la fiscalia hagi insistit en l'extradició pel tema de la violència, perquè no n'hi ha hagut", ha subratllat Marie Kapretz. Kapretz ha expressat que "ara mateix hi ha un debat molt interessant a la societat alemanya". En aquest sentit, ha dit que això passa perquè "ens trobem amb un buit legal a la legislació europea, ja que aquesta legislació parteix del pensament [a l'hora d'afrontar una petició d'extradició] que tots els estats són una democràcia avançada i no està previst el cas que un estat pugui no ser-ho". 
 
Marie Kapretz ha alertat al públic en més d'una ocasió de la dificultat d'explicar el sobiranisme al país que govern Angela Merkel: "on el federalisme funciona" i que sovint ha copsat les reivindicacions catalanes com una qüestió "de diners" i "d'insolidaritat". Però ha apuntat que "després de l'empresonament del president Puigdemont, hi ha hagut veus de polítics alemanys que estaven en contra de l'extradició i no pas veus menors". Marie Kapretz ha assegurat també estar "sorpresa" per la reacció de la premsa alemanya: "al llarg de la setmana passada la premsa es va armar amb arguments en contra de l'extradició".

Segons l'exdelegada al Govern, "per mi això ha estat una sorpresa, perquè la premsa alemanya ha estat sempre molt crítica i molt dura". 
 
D'entre els noms de polítics alemanys que s'han posicionat en contra d'una extradició, si es per rebel·lió, Marie Kapretz ha destacat el del vicepresident del Parlament d'ideologia liberal, Wolfgang Kubicki. "Si tu acceptes el fet que un referèndum pot arribar a causar violència, llavors qualsevol manifestació que pugui arribar a ser violenta seria un acte de rebel·lió castigat amb 30 anys de presó", ha dit també Kapretz fent referència justament a una reflexió feta recentment als mitjans alemanys. "Està fora de qualsevol lògica", ha manifestat Marie Kapretz. 
 
Públic assistent a la conferència que s'ha fet aquest dimecres al vespre. | Pilar Màrquez Ambròs
 
La detenció del president Puigdemont, buscada?
 
Qüestionada sobre si Puigdemont s'hauria pogut deixar detenir expressament, Marie Kapretz ha estat concisa: "No ho sé, però no ho crec". Segons Kapretz, "no hi veig una intencionalitat, perquè no estava tan ben preparat". Això sí, Kapretz ha recordat als assistents que en moltes qüestions, com sobre els futurs moviments dels grups polítics, disposa de la mateixa informació que qualsevol altre ciutadà. "Ja de delegada era difícil comunicar-se amb Barcelona, perquè tot està punxat i tot s'escolta", ha dit. 
 
Kapretz també ha posat sobre la taula "la imatge idíl·lica de país de vacances" que tenen molts alemanys d'Espanya, i la dificultat que hi arribin notícies relacionades, per exemple, amb "la corrupció del PP, de la que no se'n parla gens".  
 
 
Dos anys de feina i el trasbals del 155
 
Marie Kapretz ha explicat àmpliament la seva experiència durant dos anys com a delegada del Govern català i el seu actual retorn a l'activisme, per continuar explicant la situació catalana després de l'aplicació de l'article 155 per part del govern espanyol, a partir del qual va ser cessada com la resta de titulars de les delegacions a l'exterior. De la seva tasca al capdavant de la delegació berlinesa, ha destacat el treball per explicar la realitat catalana en determinats moments claus dels darrers mesos. "Quan va haver-hi l'atemptat de les Rambles a l'agost, em van començar a fer una pregunta que no m'esperava gens, em demanaven si tot allò acabaria amb el moviment independentista", ha exposat Kapretz, que ha atribuït la insistència dels mitjans al respecte a l'interès de l'estat per crear un determinat relat. 

"L'u d'octubre també vam haver de respondre a múltiples peticions de mitjans", ha indicat. "A les televisions es va veure molta violència de la policia espanyola, de les forces de l'estat contra els ciutadans", ha recordat Maria Kapretz. No obstant, Kapretz també ha volgut ressaltar la feina feta per la delegació en d'altres aspectes. Com per exemple, "per donar a conèixer el talent econòmic i cultural català". Kapretz s'ha mostrat especialment orgullosa de les accions de divulgació realitzades amb l'objectiu d'explicar la festivitat de Sant Jordi a la societat alemanya. 
 
La petita biblioteca de Sant Jordi de Cercs va omplir-se per escoltar l'experiència a Berlín. | Pilar Màrquez Ambròs