Puig-reig enceta un procés participatiu per decidir l’ús que dona a l’antiga biblioteca

El 13 i 28 d'abril es faran dos tallers per explicar a la ciutadania quins són els objectius i quins passos es portaran a terme a partir d'ara, i les propostes que es presentin es podran votar al maig

Pilar Màrquez Ambròs
04 d'abril del 2018
Actualitzat a les 17:40h
Edifici de l'antiga biblioteca de Puig-reig, a la plaça Nova.
Edifici de l'antiga biblioteca de Puig-reig, a la plaça Nova.
Puig-reig començarà aquest abril un procés de participació ciutadana per decidir quin ús dona a l'antiga biblioteca, un equipament que se situa a la plaça Nova de la població, en ple centre urbà. "Ja feia temps que anàvem al darrere d'aquest procés participatiu i ara hi donem el tret de sortida", ha expressat la regidora de Participació Ciutadana, Alba Camps. Camps va explicitar el calendari del procés aquest dimarts, en ple ordinari. El 13 i el 28 d'abril hi haurà dos tallers, que es faran en el mateix equipament, per explicar a la ciutadania quins són els objectius de l'acció i com funcionarà la presa de decisions. Així, el dia 13 el taller, la trobada es farà entre tres quarts de 6 de la tarda i tres quarts de 9 del vespre, i el 28 d'abril tindrà lloc de 10 del matí a 1 de la tarda. Paral·lelament, aquest dijous 5 d'abril es desenvoluparà una formació tecnicopolítica, per a què tant càrrecs polítics com tècnics de l'Ajuntament puguin conèixer millor el marc legal i tècnic a partir del que s'enceta el procés de participació.  
 
"Aquesta actuació ja estava al nostre programa electoral, perquè creiem que la participació ciutadania ha de ser una cosa transversal en totes les regidories, una eina més per assegurar-nos que la gent de Puig-reig és partícep d'una part de la gestió municipal", ha afirmat Alba Camps aquest dimecres. "Hem trigat a materialitzar-ho perquè abans ens hem documentat, ens hem format i hem procurat tenir tots els recursos tècnics per treballar-ho bé", ha assenyalat Camps. En aquest sentit, els últims mesos, els tècnics del consistori i la Diputació de Barcelona han fet una diagnosi a nivell local "de quins equipaments té Puig-reig, i quins són els que hi falten, per veure per on van les necessitats del municipi", segons Camps. 

És un cop que es disposa d'aquesta diagnosi, que s'inicia, per tant, el contacte amb la ciutadania per escollir un ús per a l'antiga biblioteca. "A partir del 28 d'abril ja s'obre el període de presentació de projectes, que durarà fins a mitjan maig, que és la Festa Major", ha dit Alba Camps, que ha detallat també que el consistori convertirà les idees i propostes de la ciutadania en diferents infografies perquè, a l'hora de votar una idea, sigui més fàcil "copsar-ne l'essència". 
 
Les votacions es duran a terme un cop que les diferents idees s'hagin exposat a la plaça Nova per Festa Major, on tothom podrà veure-les i valorar quina és de la seva preferència. A final del mes de maig, doncs, l'Ajuntament de Puig-reig tindrà els resultats. "Serà una votació completament vinculant", ha subratllat Alba Camps, per bé que el pressupost de 2018 no en contempla una partida específica.  
 
Una metodologia d'acció de govern
 
La intenció del consistori és que l'experiència de participació ciutadana amb l'antiga biblioteca es pugui repetir en futures ocasions, motiu pel qual Alba Camps explica que el 2016 "no només vam crear una regidoria de Participació Ciutadana que no existia", sinó també un reglament de participació. "L'objectiu final no és que hi hagi una regidoria que s'hi dediqui, sinó que esdevingui una eina transversal per a totes les regidories; ja que al cap i a la fi ha de ser una metodologia d'acció de govern", ha resumit Alba Camps. "És una eina més, no ha de per què decidir-se tot a partir de la participació ciutadana, perquè per alguna cosa hi ha les eleccions i s'escull un equip de govern. Però en algunes qüestions, per la importància que tenen en el dia a dia de les persones, la nostra intenció és fer-ne ús”, ha conclòs Camps. 

L'antiga biblioteca, també anomenada Biblioteca de la plaça Nova, està en desús des de 2014, quan va inaugurar-se un nou equipament al passeig de la Riera de la Sala. Des de llavors, l'espai no ha estat obert al públic, però sí que el fan servir periòdicament moltes de les entitats del municipi, que en demanen la cessió d'ús a l'ajuntament per fer trobades i desenvolupar activitats. 
Arxivat a