Els equips d'atenció primària organitzen activitats per celebrar el Dia Mundial de l'Activitat Física

Caminades, zumba, cartells informatius i tallers amb l'acompanyament de professionals de la salut són algunes de les propostes que es faran al Berguedà

Redacció
04 d'abril del 2018
Actualitzat a la 13:07h
Els professionals dels CAP de diversos punts del Berguedà han programat activitats i accions informatives.
Els professionals dels CAP de diversos punts del Berguedà han programat activitats i accions informatives. | Arxiu
Aquest proper divendres és el Dia Mundial de l'Activitat Física i, per aquest motiu, els equips d'atenció primària del Berguedà, que formen part de l'Institut Català de la Salut a la Catalunya Central, han organitzat diverses activitats per promoure l'exercici entre la ciutadania. 
 
Així, a l'alt Berguedà, divendres 6 d'abril s'afegiran taules d'informació als consultoris amb recomanacions i informacions sobre el Pla d'Activitat Física, Esport i Salut (PAFES). Paral·lelament, a Berga, es farà una caminada amb l'eslògan 'Dona, activa't', que sortirà a les 11 del matí de l'aparcament de l'antic Menfis. La inscripció prèvia s'ha de fer al taulell de l'entrada del CAP Berguedà. També hi haurà caminades amb el mateix propòsit a Borredà, el 12 d'abril, a Sant Jordi, el 13 d'abril i a la Pobla de Lillet, el 19 d'abril. L'hora de sortida en els tres casos serà les 10 del matí. 
 
Per la seva banda, els Equips d'Atenció Primària (EAP) del baix Berguedà també han programat diverses accions coincidint amb aquesta jornada. Durant tota la setmana, a Puig-reig s'exposen cartells informatius sobre el benefici de l'activitat física, i el divendres, a les 2 de la tarda, hi haurà una sessió de ioga per als professionals del servei. 

Activitats a les escoles

A Gironella, aquest dimecres, a les 11, s'ha fet una sessió pràctica sobre com utilitzar els aparells del Parc Urbà Saludable, que es troba situat entre el CAP i el casal d'avis la Llar de Gironella. Però les activitats continuaran aquest dijous, amb una caminada conjunta dels alumnes i professors de l'Institut Pere Fontdevila. Es farà una ruta pels voltants del municipi amb dos controls, en què s'ensenyarà als alumnes a mesurar-se el pols i se'ls informarà sobre la importància de la hidratació.

A Olvan, hi ha previst que la infermera es desplaci a l'escola i acompanyi els nens en una classe de gimnàstica i, a Cal Rosal, s'ha organitzat una classe de zumba al carrer. Així mateix, aquesta setmana, a Gironella, Olvan, Casserres i Puig-reig s'ha contactat amb les escoles, per fomentar que els nens i nenes es desplacin als respectius centres educatius en patins, patinet, bicicleta o bé caminant. 

Segons destaquen els professionals de la salut a la comarca, la reducció de l'activitat física contribueix a l'aparició de malalties cròniques: malalties cardiovasculars, càncer de còlon, càncer de mama, obesitat i diabetis, entre d'altres. En aquest sentit, la pràctica de l'activitat física millora l'agilitat; ajuda a prevenir el sobrepès i l'obesitat; té un efecte antidepressiu i relaxant; augmenta l'esperança i la qualitat de vida, i ajuda a tenir un bon estat d'ànim, dormir bé, fer bones digestions, mantenir un hàbit intestinal regular, evitar els dolors musculars i articulars, tolerar millor el fred i la calor, millorar l'activitat sexual i deixar el tabac, l'alcohol i les drogues