El Museu Asland obre un nou espai museogràfic amb un forn de proves de ciment

Els visitants a Castellar de n'Hug poden posar en marxa el forn per entendre el procés de transformació del cru en clínquer

Redacció
04 d'abril del 2018
Actualitzat a les 12:04h
Museografia del forn de proves de ciment.
Museografia del forn de proves de ciment. | Cedida
El Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug ha inaugurat un nou espai museogràfic que incorpora un forn de proves per a l’obtenció del clínquer. Es tracta d'un forn semiindustrial fabricat el 1967 a la fàbrica Asland i que ara ha estat restaurat.
 
En el nou espai, els visitants del museu poden posar en marxa el forn gràcies a la col·laboració de Lafarge Cementos SL, que hi ha instal·lat un motor. Els usuaris poden accionar un botó, pujar les escales per col·locar la pedra calcària i, després de girar el forn un minut, poden veure com s'obté el clínquer. D'aquesta manera poden entendre el funcionament dels forns rotatoris del ciment, que transformaven el cru (com la pedra calcària i l’argila) en clínquer, després del procés de cocció entre 1.500 i 1.800 graus centígrads. 
 
El forn de proves es va construir l’any 1967 a la fàbrica del Clot del Moro i ara ha estat convenientment restaurat per tornar al seu lloc d’origen. Estava ubicat al laboratori de la fàbrica Asland i s'utilitzava en el procés de producció amb l’objectiu de realitzar els controls de qualitat corresponents.
 
Quan la fàbrica va tancar, el forn va ser traslladat al laboratori central d’Asland a Villaluenga de la Sagra, a Toledo. L’any 2012, el Museu del Ciment va recuperar la peça i la va traslladar a Castellar de n’Hug.
 
El Museu del Ciment
 
La fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n’Hug, es va tancar a la dècada dels anys setanta del segle XX. Les restes avui visibles encara posen de manifest l'espectacularitat d'un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un singular entorn natural. La fàbrica va iniciar l'any 2002 un nou recorregut, convertint-se en el Museu del Ciment Asland de Castellar de n'Hug, gràcies a la creació d'un centre d'interpretació i a un itinerari extern per les ruïnes industrials de la fàbrica.

El conjunt industrial cimenter Asland és una de les tres seus del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) i forma part del seu Sistema Territorial, integrat per 28 centres que expliquen la industrialització a Catalunya. L’any 2005 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.