Josep Casellas, l'adeu a un històric dels Nans Vells

La mort del qui va ser cap de colla entre els anys 1972 i 1996 ha tocat de prop al món patumaire | Miquel Moya el recorda com una persona "molt arrelada" a la festa i l'actual cap de colla el defineix com a "mestre de tots"

Pilar Màrquez Ambròs
03 d'abril del 2018
Actualitzat a les 22:18h
Els Nans Vells de la Patum a la plaça.
Els Nans Vells de la Patum a la plaça. | Martí Albesa
Josep Casellas i Sala era un home de Patum, la pèrdua del qual ha generat múltiples reaccions de condol aquest cap de setmana al món patumaire. Casellas va morir diumenge als 62 anys i el seu funeral es va celebrar aquest dilluns de Pasqua a l'Església de Santa Eulàlia de Berga, que va omplir-se de gom a gom per retre-li l'últim adeu. Casellas va ser cap de colla dels Nans Vells prop de 25 anys, entre 1972 i 1996. L'actual cap de colla i nebot seu, Òscar Guijarro, ha explicat a NacióBerguedà que Josep Casellas ha estat "mestre" per a diverses de les generacions que han passat les últimes dècades per la colla dels Nans Vells i el cap de colla "més veterà", el que els ha capitanejat durant més anys. Com a cap de colla de la comparsa, Josep Casellas va ser, de fet, el successor d'un altre històric de la festa, Miquel Moya, que n'havia estat cap de 1964 a 1972. 
 
Justament Miquel Moya ha recordat aquest dimarts "el fort lligam" que unia Casellas amb la festa. "No només va ser cap de colla dels nanos vells durant molts anys, sinó que abans havia estat el primer que va fer petar una maça a la Patum de la Pietat, que organitzen els veïns des dels anys seixanta", ha relatat Moya. Josep Casellas també va ser mentor i cap de colla a la Patum Infantil fins al tombant de segle. 
 
 "En Josep Casellas i jo vam començar junts a la Patum del carrer de la Pietat, havia estat sempre un home molt arrelat a la festa", ha afegit Moya, que també va compartir molt de temps al seu costat en la comparsa dels Nans Vells. El 1972 Moya va haver d'insistir per a què fos Josep Casellas qui el substituís. En aquella època, tant els Nans Vells com els Nous, tenien un mateix cap de colla. Però quan Miquel Moya va marxar, Josep Casellas va passar a ser el cap de colla dels Nans Vells i Màrius Lucas el dels Nans Nous. "És a dir, en Pep Casellas va ser el primer cap de colla que va tenir la comparsa dels Vells en solitari", ha especificat Moya aquesta tarda. "En un primer moment li vaig oferir a ell ser cap de colla dels vuit nanos, però finalment cada colla va acabar tenint comparsa pròpia”, ha afegit Miquel Moya.
 
L'any 2003, en plena commemoració dels 150 anys dels Nans Vells, les velles glòries de la comparsa, van poder compartir un salt a plaça. Els protagonistes van ser Josep Casellas, Miquel Moya, Joan Cuadra i Pasqual Martínez. En aquell moment, Casellas va celebrar el reconeixement. "Va ser molt especial", ha rememorat Moya. "Els nostres eren temps diferents, recordo que als anys seixanta i setanta feies el salt de nanos, i encara podies saltar les maces i els plens, perquè hi faltava gent, no com ara que hi ha bufetades per un lloc", ha posat també en valor Miquel Moya.
 
Mentor per a molts i el primer que va obrir la comparsa a les dones
 
Per a Òscar Guijarro, Josep Casellas ha estat "el mestre de tots". Guijarro ha afirmat que l'històric cap de colla "va tenir un recorregut de molts anys, també a la Patum Infantil, de la que va ser-ne mentor fins l'any 2000". Per tant, "ha estat el meu mestre i el de les seves filles, però també el de molts d'altres nens i nenes", ha subratllat l'actual cap de colla. 
 
D'altra banda, Òscar Guijarro ha destacat que Josep Casellas va ser el "primer que va obrir la comparsa per a què hi entressin dones". En aquest sentit, Guijarro ha ressaltat que "les primeres dones en saltar els nanos vells van ser la Neus Ribera i la Mònica Vila" i ha especificat que això va ser així perquè "ell i en Cuadra van decidir donar un salt per primera vegada a les noies, mentre que abans les dones no en formaven part". Després de Josep Casellas i Sala, el lloc de cap de colla dels Nans Vells va passar a Joan Carles Sosa, que ho va ser fins el 2016. 
 
Òscar Guijarro ha explicat també aquesta tarda que la comparsa va voler dedicar a Josep Casellas un escrit de record "molt emotiu" que va llegir-se durant el funeral aquest dilluns. A banda de patumaire il·lustre, Casellas també era un expert boletaire. "I havia treballat molts anys a la benzinera del costat de l'Hospital Sant Bernabé, per tant, era una persona molt coneguda a Berga", ha afirmat Guijarro. 
 
 
 
Arxivat a