Berga licita una auditoria del servei d'aigua amb l'objectiu de tenir-ne més control

El propòsit de l'equip de Govern és preparar el final de contracte amb Sorea i analitzar-ne el compliment segons diversos paràmetres tècnics i econòmics

Pilar Màrquez Ambròs
03 d'abril del 2018
Actualitzat a les 18:17h
Tapa corresponent al servei públic d'aigües, situada a la via pública de Berga.

L'Ajuntament de Berga ha tret a concurs l'elaboració d'una auditoria tècnica i econòmica que ha de permetre "verificar el compliment de les obligacions contractuals de l'empresa concessionària del servei d'abastament d'aigües del municipi de Berga, durant els anys 2018, 2019, 2020, 2021", segons confirma el regidor d’Urbanisme i Serveis Públics, Oriol Camps. La licitació que analitzarà el servei que presta Sorea és a quatre anys vista, tenint en compte que el contracte actual acaba l'any 2022, i es fa per valor de 60.000 euros amb el 21% d'IVA inclós.  
 
"Al final del contracte amb Sorea hi ha una liquidació complexa en la qual entren molts paràmetres", explica Oriol Camps. "Perquè l'adjudicatària va avançar en el seu moment molts diners per fer obres – a canvi de més temps de concessió – i una de les coses que cal mirar és si les amortitzacions d'aquestes obres s'estan fent de forma correcta", afegeix. El regidor assenyala que "en definitiva l'auditoria és per preparar el final del contracte". 
 
Segons Camps, "si el 2022 mana la CUP entenc que s'optarà per a la municipalització del servei", malgrat que aquesta auditoria tècnica "no es fa només per poder plantejar-ne o no la municipalització", sinó per "analitzar el compliment del contracte a partir d'uns paràmetres que van des del manteniment del servei a la gestió financera de la concessió d'aigües".   En cas que l’equip de Govern que hi hagués a Berga l’any 2022, plantegés una nova concessió per l’aigua, els informes de l’auditoria també facilitarien com encarar-ne la nova licitació. 
 
"Bàsicament es tracta d'analitzar el compliment del contracte des de diferents paràmetres tècnics i econòmics, i saber si s'estan complint o no, de manera que tinguem eines per poder demanar compliments o ajustaments, si hi han hagut desajustos", detalla Oriol Camps. "Potser ho estant fent de forma perfecte, en aquest cas, millor", matisa. Per a Camps és "de sentit comú" que el consistori disposi d'aquesta informació.
 
L'11 de juny de 1992, el ple de la corporació va adoptar l'acord d'adjudicació del servei d'aigua potable a l'empresa SAUR, per un període de 10 anys, que més tard va passar a ser Sorea. No obstant, el contracte es va prorrogar el 15 de juliol de 2005. 
 
Els serveis d'auditoria econòmica i tècnica se centraran, un cop adjudicats, en la plasmació del compliment per part de l'empresa concessionària de les obligacions de naturalesa econòmica, jurídica i administrativa descrites en el ple de condicions contractuals, així com en els documents posteriors que hi inclouen modificacions. Els treballs es realitzaran sobre els exercicis 2018, 2019, 2020 i 2021 i s'estructuraran en quatre informes parcials de caràcter anual i un informe final de caràcter trianual. Entre d'altres, es farà la diagnosi de l'estat del servei d'abastament i distribució d'aigüa, l'anàlisi del rendiment de la xarxa, la comparació entre els cabals enregistrats als comptadors dels abonats i els subministrats al municipi, l'avaluació de l'estat i la idoneïtat de les instal·lacions, així com propostes d'actuacions de millora. 

Reunions periòdiques de seguiment
 
La duració màxima del contracte en cap cas ultrapassarà els 4 anys ni podrà ser objecte de pròrroga. L'Ajuntament de Berga posarà a disposició de l'auditor la documentació contractual vigent i la documentació sobre la qual regeix el contracte amb Sorea, així com el pla director del servei del subministrament d'aigua potable del terme municipal de Berga. A més, es faran reunions periòdiques de seguiment amb membres del consistori i dels tècnics de l'empresa adjudicatària. L'obertura de pliques pel concurs es farà el 6 d'abril, per bé que a causa d'un error aritmètic inicialment estava prevista el passat 27 de març. 
Arxivat a