El viacrucis matinal pels carrers de la Berga històrica persisteix sota l'escalf dels més devots

La tradició de Divendres Sant perviu per bé que alguns feligresos han assegurat que l'assistència ha estat lleugerament menor a la d'altres ocasions

Pilar Màrquez Ambròs
30 de març del 2018
Actualitzat a les 21:32h
Viacrucis de Divendres Sant pels carrers del barri vell de Berga.
Viacrucis de Divendres Sant pels carrers del barri vell de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Prop de 100 persones han participat aquest Divendres Sant a Berga en el tradicional viacrucis matinal, l'única celebració litúrgica que ressegueix els carrers de la capital del Berguedà amb motiu de Setmana Santa. La processó ha transcorregut en un silenci dens només interromput pels murmuris i cants de les oracions; i ho ha fet entre els carrerons costeruts i sinuosos del barri vell d'una encara endormiscada Berga, aquests dies amb molts balcons tenyits de groc. A tres quarts de 8 del matí, l'església de Santa Eulàlia es preparava per la commemoració de la crucifixió i la mort de Crist, però més enllà del temple només hi havia les portes obertes d'algun forn de pa matiner, mentre que part de la ciutadania dormia encara aliena a una processó que per als catòlics més devots és una cita ineludible.

Alguns feligresos asseguraven que enguany hi veien una xifra d'assistents lleugerament menor que en d'altres ocasions, encara que molt fidels expressaven també que aquesta és una celebració litúrgica que procuren no perdre's i en què sovint troben cares conegudes any rere any. 

Un any més, la imatge del Sant Crist ha sortit de l'església parroquial per ser portat en braços i acompanyat pels feligresos. L'itinerari d'aquest any s'ha mantingut tan impertorbable com la tradició en si. Els devots han enfilat pel carrer de Castellar del Riu, el de la Pietat i el de l'Om, fins a la pujada de Santa Magdalena, el carrer Buxadé i de nou la plaça de Sant Pere, on el crist ha retornat al lloc de culte. El jove rector Marc Majà ha estat l'encarregat de narrar i conduir les catorze estacions del camí de Jesús cap a la creu en cadascuna de les aturades que fa la comitiva durant el viacrucis. 
 
El pas de la processó pel carrer Buxadé, aquest divendres. | Pilar Màrquez Ambròs

Els textos narrats en el camí han repassat els moments de la vida de Jesús de Natzaret des de que va ser fet presoner fins a la seva crucifixió i sepultura. La primera estació del viacrucis, encara dins el temple, ha recordat la decisió de Ponç Pilat, qui en principi no veia culpa en Jesús per condemnar-lo, però que es va avenir a la pressió d'una multitud que clamava per la seva crucifixió. "Canviem l'afany per condemnar, per la passió per salvar", ha exposat Majà, tal i com indica aquesta estació del viacrucis.

En els estrets carrers del barri vell s'han pogut veure cares d'emoció en alguns dels fidels, especialment entre els que aquest matí de divendres carregaven amb la creu del Sant Crist. El sol, que en aquesta època de l'any surt escassament a dos quarts de 7 del matí, començava a despuntar d'entre els núvols aquest divendres a mesura que s'acostaven les 9. En aquest moment de la celebració, el silenci, els cants i els murmuris en les lectures de les estacions també s'han barrejat amb els xiscles d'alguns ocells, i algun gall tardà possiblement d'un dels horts propers. 

Feligresos de diverses edats

En l'últim tram de processó, el viacrucis ha descendit pel carrer Buxadé quan els sons de la ciutat començaven a despertar i algun veí donava ja algun primer cop d'ull des de la finestra. El seguici ha retornat llavors a l'església de Santa Eulàlia, on tothom qui ha volgut, ha pogut adorar la imatge del Sant Crist. Entre els assistents, tot i la presència força més elevada de persones grans, s'ha pogut veure gent de totes les edats. Així mateix, les misses per a commemorar la crucifixió de Crist es faran aquesta tarda en diverses esglésies i, dissabte, serà el moment de la Vetlla Pasqual, l'instant previ a la gran celebració del Diumenge de Resurrecció. 



 
Arxivat a