El Rogaine del Berguedà incorpora una modalitat de 12 hores puntuable per a la Copa Catalana

El Club d'Orientació del Berguedà ha tenyit de color groc el cartell de la prova en senyal de solidaritat amb els presos i exiliats polítics

Pilar Màrquez Ambròs
28 de març del 2018
Actualitzat a les 17:06h
El Club Orientació Berguedà (COB) organitza el proper 5 de maig la segona edició del Rogaine del Berguedà, a la serra de Picantell. La competició és puntuable pel Campionat Iberogaine i la lliga de Copa Catalana de Rogaines, i la zona on es desenvoluparà aquesta prova comprèn uns 40 quilòmetres quadrats entre els municipis de la Quar, Olvan, Berga, Cercs, Vilada i Sagàs. Es tracta d'una àrea amb elements característics i singulars, i amb variabilitat de camins i rutes. Segons fonts de l'organització, aquesta és, de fet, una part de la comarca que "conté punts molt interessants per a una prova esportiva com aquesta". 
 
Com a novetat, enguany, el rogaine tindrà tres modalitats: la de 12 hores, de 6 hores i la de 3 hores. La modalitat de 12 hores, que no s'havia realitzat en la primera edició, serà puntuable pel Campionat Iberogaine i la Copa Catalana. Els participants, amb un mapa escala 1/25.000, tindran 65 fites per triar.  La de 6 hores, també puntuable per a la Copa Catalana, i la de 3 hores, en format popular, tindran 45 fites repartides en un mapa 1/20.000.   
 
A més, el COB també oferirà a tots els participants de les modalitats de 12 i 6 hores un dispositiu gps que permetrà, a l'organització i als acompanyants, seguir i veure l'evolució dels corredors en directe des de qualsevol dispositiu. 

Pedret, un lloc emblemàtic de sortida
 
El centre de competició i l’arrencada del rogaine serà a Pedret. Un lloc emblemàtic pels berguedans, des d'on els corredors podran endinsar-se cap a la serra del Picancel. Una zona amb parets de roca i nombrosos torrents, exigent física i tècnicament. O, també podran obrir-se cap a la banda de Campdeparets on hi ha zones més obertes i les transicions són menys exigents. 
 
Les inscripcions, que estan obertes a tothom, es tancaran el dia 27 d’abril per a les modalitats de 12 i 6 hores, i no es podran fer més enllà d’aquesta data, ni tampoc el mateix dia de la cursa. La modalitat popular de 3 hores, sí que es podran fer inscripcions el mateix dia de la cursa. L’enllaç a través del qual es poden fer les inscripcions és el web del COB, on hi ha tota la informació ampliada d'aquesta prova esportiva, amb els horaris i tot el necessari per participar-hi.  

Cartell tenyit de groc

En senyal de solidaritat amb els presos i exiliats polítics, així com amb els seus familiars, el Club d'Orientació del Berguedà ha tenyit de color groc el cel de la foto del cartell del segon Rogaine del Berguedà. "Des del Club Orientació Berguedà (COB) no podem quedar-nos impassibles davant del que està passant a Catalunya. Creiem que és important, encara que sigui amb aquest petit gest, deixar palès el nostre rebuig", n'expliquen els seus responsables.   

Què és un rogaine?
 
El rogaine és una modalitat de curses d'orientació a peu que combina característiques dels Raids, les curses d’orientació i les curses de muntanya. Per participar-hi s'ha de formar equips d'entre 2 i 5 persones. I, amb l'ajuda d'un mapa, s'ha de trobar el major nombre de fites possibles dins del temps màxim estipulat de cursa. 
 
Cada control, segons la distància o dificultat, té una puntuació especificada en el mapa d'orientació que s'entregarà a l'inici de la cursa. Així, en funció de la puntuació de cada control i tenint en compte les seves capacitats físiques i tècniques, l'equip ha d'elaborar una estratègia de ruta. 
 
El treball en equip, la planificació estratègica, la resistència dels corredors i el fet de saber desenvolupar-se a la natura, són determinants en els rogaines. La cursa és d'autosuficiència i sempre s'especifica un material obligatori per a cada corredor i equip. Així, entre altres coses, els equips s'han d'emportar aigua i els avituallaments necessaris per abastir-se, o també per poder auxiliar-se en un primer moment, en cas de patir algun accident.