La Policial Local de Berga farà més controls d'identificació a les mascotes

L'ajuntament promourà abans la deguda inscripció dels animals domèstics amb la campanya "Sóc Responsable" de FAADA; l'ordenança local contempla entre 100 i 2.400 euros en cas que no portin microxip

Pilar Màrquez Ambròs
27 de març del 2018
Actualitzat el 28 de març a la 13:21h
Lector de microxip.
Lector de microxip. | Ramon Viladomat
L'Ajuntament de Berga s'ha adherit a la campanya per a la identificació i l’esterilització d'animals domèstics impulsada per la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA). Es tracta d'una iniciativa per promoure la tinença responsable d'animals de companyia que compta amb la col·laboració de centres veterinaris d’arreu de Catalunya i que es portarà a terme fins al 5 de maig. Un cop finalitzada la campanya, la Policia Local intensificarà els controls que realitza periòdicament per comprovar que els animals estiguin identificats i inscrits al cens. 

En aquest sentit, l’ordenança municipal reguladora de la tinença d’animals domèstics i gossos potencialment perillosos preveu sancions econòmiques d’entre 100 i 2.400 euros pels propietaris dels animals que no estiguin degudament identificats a la ciutat de Berga. 
 
D'entrada, però, la campanya pretén informar sobre l'obligació legal d'identificar els animals amb el microxip i la xapa corresponents, així com de registrar-los en el cens municipal per reduir-ne l'abandonament. Segons dades de FAADA, cada any s’abandonen més de 30.000 animals a Catalunya a causa de la manca de control de la natalitat. Per això, la campanya contempla la identificació i l'esterilització de gossos, gats i fures a preus promocionals per prevenir la superpoblació d’aquests animals. 
 
El regidor de Salut Pública, Eloi Escútia, ha destacat que les persones que tenen un animal de companyia han de ser conscients de les responsabilitats que comporta. Segons Escútia, "cal procurar el benestar de l’animal en aspectes com l’alimentació, la cura i les revisions sanitàries corresponents, però també és necessari vetllar per a què els animals no esdevinguin un element pertorbador per a la resta de veïns i veïnes evitant embrutar l’espai públic, entre d’altres". Tanmateix, el regidor de Salut Pública ha incidit en la importància d’identificar els animals de companya i d'inscriure’ls al cens municipal "ja que això farà que els propietaris puguin retrobar-los en cas que s’hagin perdut i al mateix temps evitarà que es produeixin molts abandonaments". Per tot això, ha afegit Escútia, "l’Ajuntament de Berga ha volgut adherir-se a la campanya amb la voluntat que quan aquesta acabi, la majoria de gossos i gats puguin ser identificats". 

Un formulari d'inscripció

Les persones interessades en identificar i esterilitzar les seves mascotes hauran de completar el formulari d’inscripció que trobaran al portal web www.socresponsable.org. Un cop finalitzada la inscripció, es generarà un codi que caldrà facilitar al centre veterinari en el moment de concertar la visita i sol·licitar el pressupost per realitzar la identificació o esterilització en cada cas. A Berga, els centres col·laboradors amb la campanya són Naturalvet i Centre Veterinari Berguedà. 
Arxivat a