L'explotació Cal Font de Sagàs, gran triomfadora del Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus

La comarca ha estat la que més guardons s'ha emportat en el certamen que va celebrar-se a Vic pel Mercat del Ram

Pilar Màrquez Ambròs
27 de març del 2018
Actualitzat a les 12:47h
L’explotació Cal Font de Sagàs s'ha emportat fins a sis guardons, entre ells el de Millor Animal Jove del Concurs.
L’explotació Cal Font de Sagàs s'ha emportat fins a sis guardons, entre ells el de Millor Animal Jove del Concurs. | Cedida
Una explotació berguedana ha estat la gran triomfadora del 14è Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus, que s’ha celebrat un any més a Vic, dins dels actes del Mercat del Ram. Ha estat  l’explotació Cal Font de Sagàs, que s'ha emportat fins a sis guardons, entre ells el de Millor Animal Jove del Concurs.
 
El certamen va tenir lloc diumenge, malgrat que els animals ja van arribar dijous a la capital osonenca per tal d’incorporar-se al gruix d’activitats del Mercat del Ram. Enguany aquest concurs de bestiar ha estat una mica deslluït a causa del mal temps i també per la situació política a Catalunya. 
 
El Concurs Nacional de Raça Bruna dels Pirineus s'ha situat un any més, de fet, al voltant dels 150 caps de bestiar participants, procedents de totes les comarques on té presència la raça. Els premis als millors animals, que concursen en diferents categories durant el certamen, han anat a parar a diverses explotacions del territori català. Però l'explotació Cal Font de Sagàs (Berguedà) s'ha emportat tots els primers premis en les diferents categories de vedelles i li ha correspost també el premi al gran campió d'entre els animals joves. 
 
La comarca amb més guardons al certamen
 
El Berguedà ha estat la comarca que més guardons s'ha emportat en el concurs d'enguany, aplegant fins a deu premis que s'han repartits entre l'explotació Cal Font i l'explotació Barbats. A més, el premi a l'animal gran campió del concurs pel que fa als animals adults ha estat pel Mesquí, un toro de l'explotació Vallnova-Espanholet que és present tant a la Vall d'Aran com també al Berguedà. L'animal va ser batejat pel cuiner Nandu Jubany en una edició anterior del Concurs Nacional i ha destacat no només per la seva morfologia i bon caràcter sinó també per la seva aportació a la raça Bruna, essent el pare de bona part dels animals joves premiats en diferents categories del concurs. 
 
Imatge de grup dels participants al Concurs Nacional de Raça Bruna. | Cedida
 
A banda dels diferents premis a què opten els animals, un dels actes destacats del Concurs Nacional i un dels més esperats per als ramaders de Bruna dels Pirineus és la subhasta de vedells sortits del Centre de Testatge de Bon Repòs. Cal dir que aquest centre de testatge s'ha de traslladar imminentment a una nova ubicació a la Seu d'Urgell, però la paràlisi política i la imposició de l'article 155 estan frenant aquest trasllat, malgrat que les obres a les instal·lacions ja han finalitzat. Pel que fa a la subhasta d'enguany, s'han venut gairebé tots els animals que s'hi subhastaven amb uns preus al voltant dels 2.000 euros cada vedell.  El president de la Federació Catalana de la raça Bruna dels Pirineus (Februpi), Josep Maria Moga s’ha mostrat satisfet de com ha transcorregut el certamen i de la qualitat dels animals que s’hi han pogut veure. També ha agraït la bona predisposició de l'Ajuntament de Vic, ciutat que ha acollit el Concurs per setè any consecutiu.