La Majestat romànica de la Pobla de Lillet passa per 'quiròfan'

La Generalitat, el Bisbat de Solsona i la Parròquia del municipi finançen la restauració d'una peça romànica de gran valor històric

Redacció
15 de desembre del 2014
Actualitzat a les 19:47h
Restauració del Sant Crist
Restauració del Sant Crist | Bisbat de Solsona

Restauració del Sant Crist de la Pobla Foto: Bisbat de Solsona


El Sant Crist del segle XII de la Pobla de Lillet és una de les joies romàniques de Catalunya amb més valor històric i de conservació. Per aquest motiu, la Generalitat de Catalunya, el Bisbat de Solsona i la Parròquia del municipi van decidir a mitjans d'estiu traslladar-lo al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, on tractar-lo per poder preservar-lo de cara al futur.

La Majestat, formada de cos per un sol tronc de fusta d'1,45 metres d'alçada i 1,31 d'amplada, és una talla romànica de fusta de pi policromada, de la qual en resten molts pocs exemplars a Catalunya, han explicat fonts del Bisbat de Solsona a NacióBerguedà: “De Majestats romàniques a Catalunya en queden molt poques, n'hi ha de comptades i realment és una peça excepcional”. 

 
Fins aquest estiu, la talla es trobava a l'Església Parroquial de la Pobla, on presidia l'altar major, tot i que en els seus orígens estava al Monestir de Santa Maria de Lillet. A més, se sap que durant la Guerra Civil va haver de ser traslladada a la Cova de Sant Igansi de Manresa, on la Generalitat la va recollir per tal de preservar-la, així com va fer amb d'altres imatges del patrimoni català. 

Segons el Bisbat, es preveu que a principis d'any el Sant Crist pugui tornar a la Pobla, tot i que dependrà del curs dels treballs de restauració. Concretament, han precisat que la Majestat s'ha portat a una cambra d'anòpsia, s'ha realitzat una desinfecció de xilòfags, un anàlisi dels materials i fixació de les capes pictòriques, així com d'altres treballs concrets i especialitzats de restauració.

Pel que fa al cost, la Generalitat n'ha aportat un 50% mitjançant una subvenció per a la restauració del patrimoni. D'altra banda, el Bisbat n'ha finançat un 25% i la Parròquia de la Pobla de Lillet i els feligresos, l'altre 25%.