Berga omple la plaça de Sant Pere per «plantar cara» a l'estat i dir prou a «una cacera de bruixes ferotge»

El regidor Ivan Sànchez assegura que "a l'estat espanyol franquista, des de l'any 39, no li importa traspassar cap línia" i l'ANC titlla "de feixista" l'actitud del govern del PP

Pilar Màrquez Ambròs
23 de març del 2018
Actualitzat el 24 de març a les 2:59h
Concentració a la plaça Sant Pere de Berga, aquest divendres al vespre.
Concentració a la plaça Sant Pere de Berga, aquest divendres al vespre. | Pilar Màrquez Ambròs
Unes 400 persones han sortit al carrer a Berga per reclamar la llibertat dels presos polítics. L'empresonament de Turull, Romeva, Forcadell, Bassa i Rull ha tornat a fer sortir al carrer desenes de persones. La plaça de Sant Pere, cor neuràlgic de la ciutat, ha estat escenari d'una nova concentració contra la justícia espanyola i a favor dels presos polítics.

El regidor de la CUP, Ivan Sànchez, formació que governa Berga, ha estat el primer en dirigir unes paraules als assistents. "En Jordi Sànchez i en Jordi Cuixart porten 158 dies a la presó, Quim Forn i Oriol Junqueras en porten 140, avui malauradament Jordi Turull, Josep Rull, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva passaran la seva primera nit a presó", ha recordat d'entrada Sànchez. "Fa temps que estem escoltant que l'estat espanyol no traspassarà aquesta frontera, que Europa no ho permetrà i que el món ho veurà. Però a l'estat espanyol franquista, des de l'any 39, no li importa traspassar cap línia i seguirà traspassant les que siguin necessàries fins que no li plantem cara de veritat, i d'una vegada per totes", ha estat contundent el cupaire Ivan Sànchez.

"Europa no fa ni farà res, i el món no veu ni vol veure res. Per tant, potser avui, i tots aquí, cal que agafem el concepte república i el concepte independència, i sobretot el concepte unilateralitat per plantar-li cara a l'estat espanyol, que són les úniques coses que entenen". Sànchez ha acabat amb un "visca la terra" que ha aixecat els aplaudiments dels berguedans que omplien la plaça.
 
Desenes de berguedans s'han concentrat en un punt de trobada habitual. | Pilar Màrquez A.

La regidora del PDeCAT Maria Antònia Ortega ha estat l'encarregada de llegir el manifest de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Ortega ha criticat que "avui persones de profundes arrels democràtiques han estat empresonades". Ortega ha assegurat que l'estat espanyol està disposat a erradicar "els drets socials, civils i humans més bàsics per acabar amb l'independentisme". Segons Ortega, "l'estat enlloc d'actuar com una democràcia madura, on el diàleg i l'acord són el motor de la cohesió de la societat, ha decidit oferir cops de porra, menyspreu, humiliació, amenaces i empresonament: una causa general contra l'independentisme, una cacera de bruixes ferotge i sense mesura". El manifest ha animat a no tenir por: "contra la dictadura del 155, trobarem un poble compromés i ferm".
 
Maria Antònia Ortega durant la lectura del manifest de l'AMI | Pilar Màrquez A.


L'ANC diu que l'actitud del PP és "la reproducció de la política hitleriana de 1933" 

El representant de l'ANC Berguedà, Jaume Duran, ha pres la paraula per demanar "continuar lluitant". I ha qualificat "de feixista" l'empresonament dels líders polítics catalans entre crits a favor de la vaga, crits de llibertat, aplaudiments i pancartes i llaços grocs.

"L'onada de repressió és majúscula, l'estat espanyol està disposat a tot", ha advertit. Duran ha cridat a dir "prou" davant "la no separació de poders de l'estat".

"Hem tingut sobrades mostres de nivell autoritari, d'un estat que ha vulnerat tots els drets humans i civils de ciutadans que, no ho oblidem, són també ciutadans europeus", ha dit Duran. "Obrim els ulls: l'aplicació de l'article 155 i l'empresonament de líders polítics catalans, per molt que ho vulguin maquillar, no és res més que la reproducció per part del govern del Partit Popular de la política hitleriana de 1933, com aleshores volen aniquilar una ideologia, eliminar els adversaris polítics i erradicar qualsevol mostra democràtica de diàleg i de decisió a través de les urnes". 

L'acte ha acabat amb crits de "vaga general" i de "llibertat" i un emotiu Cant dels Segadors amb els punys alçats d'una majoria. 
 
Cartells per a la llibertat dels presos polítics. | Pilar Màrquez A.
 
Vista general de la plaça quan faltaven cinc minuts per començar els parlaments. | Pilar Màrquez A.
 
Vista general de la plaça durant els parlaments. | Ivan Genescà
 
Regidors i representants de les entitats van subjectar una pancarta que clamava per a la democràcia. | Pilar Màrquez A.
Arxivat a