Els Bombers demanen extremar la seguretat per evitar accidents a muntanya

Durant la Setmana Santa hi ha un augment de mobilitat al medi natural i cada any es registra un increment dels rescats i salvaments. | L’any passat es van registrar 33 serveis en només quatre dies; des de Divendres Sant fins a Dilluns de Pasqua es van fer 24 rescats de muntanya, 8 recerques i 1 rescat fluvial.

Redacció
23 de març del 2018
Actualitzat a les 18:12h
Membres dels Bombers durant un simulacre de rescat d'allaus.
Membres dels Bombers durant un simulacre de rescat d'allaus. | @bomberscat
Durant els períodes de vacances és habitual que hi hagi més mobilitat i un augment de persones que practiquen activitats al medi natural, fet que sovint va acompanyat d’un increment en el nombre de rescats que duen a terme els Bombers de la Generalitat.
 
És per això, i davant d’aquests dies de Setmana Santa, en els qual conflueixen practicants d’activitats de tot tipus, que la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) vol insistir en la importància de seguir unes mínimes mesures de seguretat. I és que amb “Planificació, preparació, previsió i precaució”, es podrien evitar molts dels accidents.
 
Aquest any s’ha de prestar especial atenció a l’hora de fer esports hivernals, ja que s’ha produït un increment molt destacat de la precipitació en forma de neu i aquest fet pot condicionar l’activitat.
 
Al llarg dels dies festius de l’any passat (de divendres Sant fins a dilluns de Pasqua) els Bombers de la Generalitat van atendre 33 serveis al medi natural: 24 rescats de muntanya, 8 recerques i 1 rescat fluvial. Val a dir que, malgrat haver notat un lleuger descens respecte a l’any 2016 (en què se’n van registrar 35), són dies d’increment, i moltes vegades simultaneïtat, en aquests tipus d’actuacions.
 
Cal destacar que aquest any 2018, des de l’1 de gener i fins el 15 de març, els Bombers de la Generalitat ja han realitzat 173 serveis al medi natural, dels quals 109 han estat rescats de muntanya. La comarca on s’han fet més actuacions al medi natural ha estat la Val d’Aran, amb 18 serveis, seguida del Baix Llobregat i el Bages, amb 16 i 13 serveis respectivament.
 
Així, per tal de minimitzar els riscos al medi natural, i sobretot en activitats a la muntanya, els Bombers de la Generalitat us demanen que seguiu aquests consells:
 
·         Abans de començar l’activitat: Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps, així com del risc d’allaus. Planifiqueu l’activitat i tingueu molt en compte la seva possible durada. Si no aneu acompanyats, informeu algú de l’activitat que heu previst, del recorregut i de l’horari aproximat. Cal que porteu telèfon mòbil, l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu fer. En especial, davant la possibilitat que es faci fosc, és molt important dur un llum frontal de led i roba d’abric.
 
·         Durant la marxa: mantingueu el contacte amb la resta de companys, fixeu punts de referència en el recorregut per orientar-vos, hidrateu-vos sovint, mengeu aliments energètics i, si fa fred, no deixeu de caminar.
 
·         En cas d’accident: Mantingueu la calma i truqueu al telèfon d’emergències 112. Les trucades a aquest servei es poden fer fins i tot des de telèfons mòbils que no tenen saldo. Cal que sigueu molt precisos amb el missatge que transmeteu i dir el lloc de l’accident; el nombre de persones accidentades i l’edat; la situació de l’accidentat (si està ferit, conscient, si sagna i si respira) i precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident
* Per més informació podeu consultar el web www.gencat.cat/seguretatmuntanya o bé seguir el perfil de twitter @bomberscat
 
Fire and rescue innovation network, FIRE-IN, un projecte de recerca i investigació on participen experts europeus del món de les emergències 
 
Del 21 al 23 de març s’ha fet a Barcelona el primer workshop del Fire-in (Fire and rescue innovation network), un projecte europeu de recerca i innovació del qual forma part els Bombers de la Generalitat.
 
El projecte consisteix en crear una plataforma d’intervenció d’experts per facilitar l’accés a la tecnologia més puntera en matèria de rescats i focs. La interrelació entre aquests experts s’estructura en cinc grups temàtics de treball: recerques, rescats i resposta mèdica en emergències; incendis en estructures; incendis de vegetació; desastres naturals i riscos tecnològics.
 
S’analitzen casos pràctics amb la finalitat de determinar les necessitats no resoltes amb les quals es troben els cossos operatius. Les mancances detectades es proposaran a la indústria i la recerca perquè treballin en la cerca de solucions.
 
Els Bombers de la Generalitat lideren el primer grup del projecte, “Recerques, rescats i resposta mèdica en emergències”, i han estat els organitzadors del taller  que s’ha dut a terme aquests dies a la seu del Departament d’Interior. En aquesta ocasió, una trentena de participants entre col·laboradors, moderadors i ponents, han estat debatent i estudiant a fons diversos casos a mode d’exemple per poder extreure’n conclusions que suposin un avanç en la metodologia i en la tecnologia aplicada.
 
Els experts que formaven part de les taules de treball, un total de 12 persones, provenien de diversos països europeus: Alemanya, França, Itàlia, Grècia, Andorra, República Txeca i Espanya. A banda de representats de cossos de bombers, hi havia membres de les forces de seguretat, de la comunitat mèdica, d’organitzacions no governamentals i de grups específics de rescat.
 
Les conclusions a les quals han arribat, i que són la clau de futur en la investigació i innovació en l’àmbit de les emergències, es faran públiques un cop finalitzi el projecte, l’any 2020.
 
L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) crea un curs virtual de seguretat a la muntanya obert al públic en general
 
L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) obre el seu coneixement perquè la ciutadania en general i els especialistes en seguretat i emergències puguin gaudir-ne i enriquir-lo amb les seves aportacions.
 
Entre les diverses activitats formatives s’ha de destacar el curs MOOC (Massive open on line cours) sobre seguretat a la muntanya, un curs obert a tothom amb la participació i la implicació directa del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat i que pretén promoure la consciència de la prevenció i la seguretat en les activitats al medi natural per evitar riscos.
 
Per a obtenir més informació i formalitzar matrícules podeu consultar el web de l’ISPC en xarxa obert: https://ispcenxarxaobert.continguts.cat