Polítics independentistes berguedans mostren enuig per l'ofensiva judicial i fan una crida a la unitat

El president del PDeCAT a la Catalunya central i president del Consell Comarcal, David Font, diu que "el sobiranisme ha de ser valent i no deixar-se vèncer. Però també haurà de mesurar les forces i decidir com vol actuar a partir d'ara"

Pilar Màrquez Ambròs
23 de març del 2018
Actualitzat el 24 de març a les 0:02h
El president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font,  amb la consellera cessada Meritxell Borràs i d'altres polítics del Berguedà.
El president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, amb la consellera cessada Meritxell Borràs i d'altres polítics del Berguedà. | Aida Morales/Arxiu
Tristesa, impotència i enuig són algunes de les reaccions dels polítics berguedans de forces independentistes un cop que s'ha conegut l'anunci del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de processar per rebel·lió 13 polítics i líders independentistes i la petició de fiscalia de presó per a Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa. Abans que es conegués que el Suprem els tornava a empresonar, i amb l'anunci inesperat de l'exili de Marta Rovira, representants de partits polítics de la comarca han opinat aquest migdia i fins a primera hora d'aquesta tarda sobre la convulsa situació i el futur del sobiranisme.

David Font (PDeCAT): "La situació s'acosta més a una absoluta dictadura"

El president del PDeCAT a la Catalunya central i president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, ha assegurat a NacióBerguedà que "la situació s'acosta més a una absoluta dictadura per part del govern d'espanyol. Un govern espanyol que té com a braç executor d'aquesta dictadura a la justícia, que segueix exclusivament les directrius que se li donen; vetant candidats a la presidència de la Generalitat, i amenaçant tota persona que ha tingut algun tipus de vinculació amb l'u d'octubre i l'organització del referèndum". Segons Font, l'actuació judicial acaba "provocant que  la gent agafi un punt de por o, fins i tot, per dignitat, alguns decideixin no acotar el cap". David Font ha posat d'exemple "el cas del conseller Turull, de decidir igualment optar a la presidència; o el cas d'altres de voler continuar incidint políticament des de l'exili, com Marta Rovira".

"M'agradaria pensar que els que avui estan davant del jutge, tornaran cap a casa. Però tot és tan incert i tan poc previsible que es fa complicat", ha valorat Font. "La política viu uns moments en què la gent es mira amb molta perplexitat tot el que està passant, no s'entén absolutament res i costarà molt recuperar una activitat parlamentària i una activitat política normal en el futur", ha afegit David Font. "Tot el que acaben fent són mesures coercitives i econòmiques per obligar-nos a què no puguem decidir el nostre futur", ha considerat.

David Font ha subratllat que "el sobiranisme ha de ser valent i no deixar-se vèncer per aquestes amenaces i aquestes maneres d'actuar. Però també haurà de mesurar les forces i decidir com vol actuar a partir d'ara. Si les forces independentistes no aconsegueixen trobar, conjuntament amb les entitats, el comú acord per reorientar la política catalana, si ens barallem entre nosaltres, el sobiranisme no se'n sortirà". 

Francesc Ribera (CUP): "El que fa l'estat no és portar les coses cap al redós, sinó intentar guanyar per 10 a 0"

El segon tinent d'alcalde de Berga, Francesc Ribera (CUP), ha assegurat estar pendent del desenvolupament judicial d'aquest divendres, i s'ha mostrat prudent a l'hora d'opinar, abans que sortís a la llum la decisió del jutge Llarena. Però ha recordat que "des de l'estat s'estan utilitzant els ressorts judicials a nivell polític, això ho sap tothom, ho saben ells i ho sabem nosaltres".

Per a Francesc Ribera, per tant, "res del que puguin dir o fer serà una sorpresa, però si els tanquen la situació empitjorarà, anirà agafant tensió". De totes maneres, Francesc Ribera considera que sigui quina sigui la decisió judicial, "no tornarà a ser mai res igual", perquè "l'estat no permet la victòria simbòlica o pírrica, el que fan no és portar les coses cap al redós, sinó intentar guanyar per 10 a 0". Ribera ha manifestat que "per tant, nosatres davant d'això tampoc claudicarem".  

El regidor cupaire ha assenyalat que, després del moment actual, "difícilment les institucions serviran per conduir el nou procés independentista. A l'octubre es van malaguanyar, en aquest sentit. I per tant pràcticament tota la ofensiva haurà de ser des de fora dels àmbits institucionals, a partir d'un altre tipus de treball". 


Jordi Selga (PDeCAT): "Ho estem vivint amb molta tristesa i impotència"

El president comarcal del PDeCAT, Jordi Selga, ha admès a aquest mitjà que la situació es viu amb tristesa. "Ho estem vivint amb molta tristesa i impotència, això el primer de tot. Em repugna tot aquest estat de setge judicial que ens està caient a sobre a les forces independentistes, o a les forces que volen constituir una república catalana, i la veritat és que és  molt desolador, perquè veus que tota la força bruta de l'estat està recaient sobre el sistema judicial amb una pressió que desemboca als nostres polítics, que busca que estiguin callats, estiguin quiets i siguin obedients, i que es faci tot el que diu el govern de l'estat", ha dit Selga.

"El primer què hem de fer és estar serens tots plegats, que ningú caigui en la temptació de fer actes que puguin anar en contra del procés que estem vivint. Però sí que és veritat que si aquesta gent acaba a la presó i amb el procés tan avançat, ho veurem com una cosa molt greu i crec que s'haurà de prendre una determinació i caldrà veure quin és el full de ruta a seguir: ja hem fet un referèndum, un 9-N i unes eleccions imposades pel 155. Caldrà revisar el full de ruta establert, mirar cap a on tira i de quina manera", ha destacat.

Per a Selga, "és surrealista que hi hagi gent que avui acabi a la presó, hem actuat sempre de manera pacífica amb milers de persones al carrer, i no s'hi ha destinat ni un sol euro de les arques públiques".

Isaac Lozano (ERC): "Si no perseverem, perdrem una cosa tan simple com és la llibertat de pensament"

El president comarcal d'ERC, Isaac Lozano, ha valorat que "el que està clar és que, tot i que siguin hores dures, hem de perseverar. Sinó al final perdrem una cosa tan simple com és la llibertat de pensament". Segons Lozano, "cal perseverar, que el moviment social vagi endavant, i que el moviment polític acompanyi". El president d'ERC al Berguedà també ha considerat que la decisió d'exiliar-se de Marta Rovira "és una decisió molt personal", però "nosaltres li farem costat, simplement això". 

"Si entren a presó, és evident que són persones molt significatives a nivell del moviment independentista, però també han de tenir molt clar que això és un moviment social, encara que els polítics el liderin i molts cops hi posin la vida, no físicament, sinó en el seu dia a dia", ha assenyalat el polític republicà. Segons Lozano, "les persones del carrer, per molt que hi hagi gent a la presó, continuarem amb tot això. L'exemple és l'u d'octubre, per molt que ens van agredir, la gent ha continuat endavant". Per a Isaac Lozano el procés judicial que s'està duent endavant "és dur i és trist, però ens dona més motius per continuar". 

Ermínia Altarriba (ERC): "No m'esperava que l'estat espanyol pogués arribar a aquests extrems"

La regidora d'ERC a l'Ajuntament de Berga, Ermínia Altarriba, ha expressat "dolor, impotència, pena i molta ràbia" per la situació. "És una repressió brutal i el que està passant no té gaire explicació", ha afirmat. Ermínia Altarriba ha confessat que "no m'esperava que l'estat espanyol pogués arribar a aquests extrems". Segons Altarriba, "s'entenen perfectament opcions personals com les de Marta Rovira, les entenc i les comprenc, l'únic que hem de fer és recolzar-nos amb el que puguem, i arribar a acords". 

"Això no va d'unes quantes persones, sinó de molts milions de persones. Si en tanquen un, n'haurem de sortir deu més en el seu lloc", ha ressaltat. "S'està anant a eliminar el pensament de la gent, i això no ho podem acceptar de cap manera", ha finalitzat Ermínia Altarriba.