Les tasques de recuperació del castell de Guardiola no s'aturen els mesos de fred

L'entitat Torre de Guaita ha pogut consolidar la torre de l'Homenatge gràcies a una subvenció de 4.000 euros, i ara està fent treball comunitari de neteja i manteniment per un acord amb l'Institut de Bagà

Pilar Màrquez Ambròs
23 de març del 2018
Actualitzat el 26 de març a les 19:26h
Treball comunitari al castell de Guardiola de Berguedà.
Treball comunitari al castell de Guardiola de Berguedà. | Torre de Guaita
Una de les construccions més ben conservades del jaciment arqueològic del castell de Guardiola de Berguedà i en què s'ha treballat més, des del principi de les excavacions conjuntes de l'entitat Torre de Guaita i el departament de Joventut de la Generalitat, és la torre de l'Homenatge. Finalment, aquest element s'ha pogut consolidar aquest hivern gràcies a una subvenció del departament de Cultura de 4.000 euros, una línia d'ajuts corresponent a l'Oficina de Suport a Iniciatives Culturals (OSIC). La importància de la consolidació d'una estructura com la torre de l'Homenatge no és només de conservació, sinó que assegura treballar-hi sense el perill de futurs despreniments. "Després de molt temps, hem pogut fer una consolidació de la part que està en més bon estat del castell amb una subvenció de la Generalitat, he de dir que aquest ha estat un granet de sorra molt important", explica a NacióBerguedà Anna Casals, membre de Torre de Guaita.  
 
Torre de l'Homenatge consolidada. | Torre de Guaita

Les ganes de tornar a descobrir el castell van sorgir el 2008 d'un grup de guardiolencs. Aquell any es van fer les primeres neteges i es va començar a desbrossar la zona, però no va ser fins el 2010 que es va iniciar un camp de treball per a joves d'entre 14 i 17 anys amb un doble objectiu: Treure a la llum un patrimoni gairebé oblidat i convertir-se en una activitat formativa per a nois i noies apassionats per l'arqueologia. Les notícies documentades del castell daten del segle X, malgrat que les troballes arqueològiques fetes fins ara, tant d'estructures com material, sobretot ceràmica, són majoritàriament dels segles XII i XIII. 

Treball comunitari amb joves de l'Institut de Bagà

Des de fa vuit anys, l'activitat no hi ha cessat als estius, però enguany també hi ha continuat a l'hivern. Casals afirma que el motor principal de tota la feina feta els mesos de fred ha estat un projecte col·laboratiu que Torre de Guaita ha engegat amb l'Institut Alt Berguedà de Bagà, "basat en un programa sobre servei comunitari que es fa a l'educació secundària". A partir d'aquest programa, "els joves del centre educatiu estudien diferents continguts, i posteriorment, fan un servei en col·laboració amb una entitat, depenent dels seus interessos", afirma Casals. 

Així, onze joves del centre educatiu van estar d'acord en realitzar tasques de neteja i manteniment del castell el 4 de febrer i hi van tornar el 18 de març. A l'abril, a més, hi tenen prevista una nova jornada de treball. "Aquest 2018, com que hi havia aquest programa de servei comunitari als instituts, per als alumnes de tercer i quart d'ESO, vam presentar el nostre projecte als responsables de l'institut de Bagà i va agradar", afegeix Casals. Segons Anna Casals, el treball amb els joves té com a propòsit: "d’una banda, donar a conèixer aquest patrimoni, perquè molta gent ni sap que hi és, ni sap on es troba; i de l'altra, continuar cercant restes del castell, perquè tota aquesta qüestió s'ha d'acabar fent així, en mans de voluntaris".  

L'entitat Torre de Guaita preveu continuar fent el camp de treball habitual de la Generalitat, de l'1 al 15 de juliol. El dia 8 d'abril es farà, d'altra banda, una jornada de treball col·laboratiu amb voluntaris que expressin el desig d'anar a treballar al castell. Es farà un esmorzar per a tothom que hi participi. 
 
Foto àerea del jaciment. | Torre de Guaita