La Patum Infantil agilitza la rotació a les comparses i unifica el dia de sorteig de places

La festa fa públic el calendari d'inscripció i assajos, i aquest 2018 substitueix els cicles llargs de tres Corpus consecutius per un període de permanència d'un o dos anys

Pilar Màrquez Ambròs
22 de març del 2018
Actualitzat a les 20:34h
Els Àngels de la Patum Infantil.
Els Àngels de la Patum Infantil. | Aida Morales
La Patum Infantil elimina aquest 2018 els cicles patumaires de tres anys, un sistema que garantia als infants la continuïtat a la festa tres Corpus consecutius abans d'haver de tornar a passar per un sorteig. "Eliminem el cicle de tres anys i el descans que havien de prendre després, i així promourem que les comparses siguin rotatives d'un any o rotatives de dos anys, i fomentem que més nens i nenes puguin participar-hi, que s'agilitzi el pas per les mateixes", explica a NacióBerguedà Guillem Canal, responsable de comunicació de l'associació. 

Per primera vegada, en un sol dia, enguany el 24 d'abril, se sortejaran totes les places de les comparses infantils, exceptuant les 88 places dels plens que sortiran a sorteig l'endemà. Fins ara, el primer dia de sorteig, s'apuntaven a la festa els nens i nenes que havien participat en comparses l'anterior edició, i el segon dia ho feien els nous, que només podien accedir als llocs que havien quedat vacants. Ara aquest sistema s'elimina. De manera, que en un mateix dia es prendrà la mida de tots els aspirants i es farà només un sorteig per a les comparses que no són els Plens. "Com que el sistema informàtic ens funciona perfectament bé, ens veiem amb cor de gestionar tot el que abans fèiem en dilluns i dimarts amb un mateix dia, automàticament tots els nens passaran per allà, se'ls agafarà l'accés, se'ls comunicarà per quines comparses compleixen els requisits, segons l'alçada i l'edat, i se'ls inscriurà al sorteig segons la preferència", relata Canal. 

La inscripció online serà enguany de l'1 al 20 d'abril. 

Rotacions d'un o dos anys

Els que surtin escollits per fer d'Àngels, o participar als Turcs i Cavallets, les Maces, les Guites o els Plens rotaran cada any, per tant en cada edició tots els nens i nenes que hi aspirin tindran les mateixes possibilitats de ser-hi, sempre que compleixen amb les mides que són necessàries i els requeriments d'edat i documentació en el cas de les comparses de foc. "Els que entrin de nou el 2018, l'any que ve hauran de tornar-se a presentar-se el sorteig", matisa Canal. 

A la resta de comparses, com el Tabal, l'Àliga, els Nans Nous, els Nans Vells o els Gegants, la rotació es farà cada dos anys. El motiu, segons afirma Guillem Canal, és que es tracta "de comparses de ball" on els infants han d'aprendre uns moviments determinats. "El primer any mai el gaudeixen tant, perquè estan molt pendents dels passos i no estan tan còmodes amb el salt. Així que hem cregut oportú que puguin tenir un segon any per gaudir-ne quan hi tenen més desimboltura", comenta Canal. L'única excepció de les comparses de ball és la dels Turcs i Cavallets, per l'elevada demanda que té entre els més menuts. "És una comparsa que té molta demanda i on els nens són més petits, i volem donar la possibilitat que tots els nens i nenes puguin gaudir de la festa", resumeix Guillem Canal. 

Com l'any passat, en compliment de la normativa de foc, el menor que vulgui participar a les Maces i les Guites haurà de tenir un mínim de 10 anys el primer dia d'assaig, el 14 de maig, i un màxim d'11 anys el dia de la Patum Infantil, l'1 de juny. El barem dels Plens és entre els 10 i els 14 anys. En aquest sentit, els nens i nenes que l'any passat els hi tocava estar en comparsa de foc i per culpa de la normativa del foc es van quedar fora, tindran prioritat a l'hora d'escollir la plaça vacant si compleixen els requisits d'accés. 

La documentació, un tràmit necessari

La Patum Infantil també serà molt curosa aquest any pel que fa la documentació que es demana per als infants que participen a les comparses de foc, ja que la previsió és que enguany la Guàrdia Civil endureixi els controls al respecte. 

El mateix dia que es faci el sorteig, s'entregarà al nen o nena tota la documentació obligatòria que s'haurà d'omplir i entregar de forma correcte i en el termini assenyalat a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) de l'Ajuntament de Berga, entre l'1 i el 4 de maig. Encara que hagi guanyat la plaça per sorteig, un infant podrà quedar-se'n fora si no es compleix de manera rigorosa, segons puntualitza Guillem Canal. 

Caldrà un permís firmat necessàriament pel pare i la mare, o bé els tutors legals del menor, i una fotocòpia compulsada del DNI, entre d'altres. Guillem Canal destaca que, davant d'aquest fent, enguany es compta amb el suport i assessorament d'una empresa especialitzada en el compliment de la protecció de dades, Aislopd. 

Assaig general a les Germanetes

L'assaig general de la Patum Infantil es farà enguany a les Germanetes, el 24 de maig. A partir de l'any passat, la ubicació de l'assaig general es va alternant cada any entre la residència Sant Bernabé i les Germanetes.

Els canvis i calendari complet de la Patum Infantil poden consultar-se al web de la festa.


 
Arxivat a