​Un degoteig constant de públic gaudeix de l'encant de La Fireta

Tretze paradetes omplen el Konvent d'artesania i creació

Pere Gendrau
14 de desembre del 2014
Actualitzat el 15 de desembre a les 16:51h
Paradeta de perfums a la Fireta
Paradeta de perfums a la Fireta | Pere Gendrau

Paradeta de perfums a la Fireta Foto: Pere Gendrau


Arracades, perfums, bates per a la canalla i tions fets de llana són algunes de les peces d'autor que s'han pogut veure durant aquest cap de setmana a La Fireta, instal·lada enguany al Konvent de Cal Rosal. Adequant-se a l'espai, aquesta edició ha comptat amb la presència de tretze paradetes d'artesans i creadors que han exposat els seus treballs en un entorn ja de per si inspirador, creant una atmosfera màgica. Només d'entrar-hi, el pupurri de colors i de peces delicades xuclen el visitant i el transporten a un escenari on no desentonarien els clowns i fonambulistes. 

Es fa difícil comptar el públic assistent, però la sensació ha estat de degoteig constant de persones per les parets del Konvent. I aprofitant tant el marc de la fira com l'atmosfera que s'hi recreava, la tercera edició de la Fireta ha anat acompanyada de dues actuacions musicals. Dissabte al vespre, va ser el torn d'un trio format per la veu de Celeste Alías, la guitarra de Jaume Llombart i el baix de Dee Jay Foster que va intepretar peces històriques del jazz. L'endemà, diumenge, una formació de sis músics, Lubliana & The Seawolf, ha presentat els temes que han estat fent des del 2012, quan van començar a crear una música molt d'autor, amb una base de folk però amb una transgressió tant en la composició de les peces com en la sonoritat dels diversos instruments. El seu primer treball, gravat a Itàlia, porta per títol 'RE - MI'. 

 
Qualitat i fidelitat

La Fireta és un calaix de creació dissenyat per Esther Barniol i també per la Sara i l'Alba, les dues ànimes de Batibull d'Idees. Barniol és dissenyadora gràfica i, fa quatre anys, va iniciar el projecte de 'Casa la Iaia', un espai creatiu on compagina la seva professió amb una sèrie de tallers basats en la tendència del 'Craft' o del 'Handmade'. En altres paraules, en la creació a partir de les mans. "Som gent que venim de móns creatius que hem creat davant d'una pantalla i hem volgut tornar a embrutar-nos, a potinejar una mica com quan érem petits", explica Esther Barniol. La idea va sorgir, segons les seves impulsores, a partir de les visites al Festivalet de Barcelona, la fira de referència en el món 'Craft'. 

Les tretze paradetes que han conformat la Fireta d'enguany han estat seleccionades a partir de diversos criteris. "Seleccionem que el producte tingui qualitat, que la proposta ens agradi", assenyala Esther Bertran, tot afegint que tampoc volen deixar de banda les persones que hi han participat des del primer any i des de llavors hi han estat donant suport. Un altre ingredient que és té en compte és la varietat, per evitar que hi hagi productes molt repetits. Alhora, s'intenta prioritzar la professionalitat. "Prefereixo que vingui algú que està lluitant per ensortir-se'n que no algú que fa bufs a casa seva al vespre i té una feina i un sou a final de mes", assenyala Bertran. Pel que fa a l'origen de les propostes, la majoria són del Berguedà, tot i que també hi ha hagut presència del Bages i d'Osona. 

 
Objectiu: doblar paradetes

Tot i que encara s'ha de fer balanç de la Fireta del 2014, l'ànima inquieta de Bertran ja pensa en la propera edició. Arran de les "moltes propostes" que reben per part de creadors i artesans, l'organització de l'esdeveniment voldria arribar a doblar els participants de cara a l'any que ve. I, fixat aquest objectiu, l'interrogant que s'obre és si al Konvent es podran encabir noves paradetes que se sumin als tallers i actuacions musicals que s'hi han pogut veure.

Buscar un altre ubicació casaria amb la trajectòria de la fira, que va començar a Casserres, va passar per l'església vella de Gironella i, ara, s'ha instal·lat a Cal Rosal. Però les vibracions de Bertran són molt bones amb l'escenari d'enguany i deixa caure que "el Konvent és molt gran". De fet, és difícil ajuntar en un mateix espai un escenari artístic en essència, amb la possibilitat de fer actuacions i de deixar-se engolir pels vermuts i per la cuina dels seus amfitrions. Aquest diumenge, la crema de carabassa amb fredolics i el lluç a la catalana eren excel·lents. Són detalls que s'han de tenir en compte. 

 

Joan Vila, de Ljubliana & The Seawolf Foto: Pere Gendrau

 

Tions fets de llana Foto: Pere Gendrau