Obertament demana prudència en el cas de Manela Quesada i alerta del risc d'estigmatitzar les malalties mentals

L'associació catalana avisa del perill "de les especulacions" i "els judicis precipitats" arran dels fets de dissabte a Berga

Pilar Màrquez Ambròs
18 de març del 2018
Actualitzat a les 17:54h
A l'esquerra, carrer de la Pietat on van succeir els fets. A la dreta, vehicle dels Mossos d'Esquadra aquesta matinada al nucli antic de Berga.
A l'esquerra, carrer de la Pietat on van succeir els fets. A la dreta, vehicle dels Mossos d'Esquadra aquesta matinada al nucli antic de Berga. | Pilar Màrquez Ambròs
Obertament, l'associació catalana per a la lluita contra l'estigma que envolta les malalties mentals, ha fet públic un comunicat aquest diumenge a la tarda en què alerta "del perill d’estigmatització de les persones amb problemes de salut mental" arran de la mort per arma blanca de la directora del Grup Horitzó i presidenta d'Asfam Berga, Manela Quesada i de "les especulacions que s’estan fent als mitjans de comunicació" al respecte. 

En el comunicat que ha difós Obertament, l'entitat mostra "condol i respecte" per a "la família de la companya i amiga Manela Quesada, presidenta d'Asfam i directora del Grup Horitzó". Així mateix, sol·licita "prudència a mitjans i institucions sobre l'abordatge de la seva mort".

Obertament reclama també no emetre judicis precipitats. "La necessitat de donar respostes immediates a successos complexos ens pot fer caure en prejudicis i generalitzacions injustes i perilloses", afirmen els seus responsables. "Les institucions i mitjans de comunicació, com la resta de la societat civil a la que pertanyem, tenen l'obligació de ser responsables per tal de no emetre judicis precipitats", posen en constància al text.

Segons aquesta entitat, "l’evidència científica demostra que la relació entre trastorn mental i violència només pot associar-se en alguns casos; en què el trastorn està sumat a d'altres factors de risc".

Obertament considera "intolerable" que "els mitjans posin el focus un cop més" en criminalitzar "les persones amb problemes de salut mental, vinculant-les a conductes violentes i reprobables". Per tot plegat, l'entitat demana "no tornar a caure en errors del passat; on la cerca de respostes queda en un segon pla, davant l’ús d'un imaginari estigmatitzador que acaba causant més dolor innecessari a les víctimes i les seves famílies". 

Des d’Obertament i el teixit associatiu al voltant de la salut mental reiteren al text tot el respecte i acompanyament cap a la família de Manela Quesada. "Tant és així que volem recordar als mitjans que, en aquest sentit, evitin qualsevol tipus de sensacionalisme i respectin el dret a la intimitat i a l’honor de les persones, especialment quan passen per un moment vulnerable i que té a veure amb la seva salut mental", ressalta Obertament.
Arxivat a