Berga reclama la llibertat dels presos polítics amb veu de dona

L'alcaldessa Montse Venturós i l'activista Ramona Bruch han llegit el manifest d'Òmnium Cultural a la plaça de Sant Pere

Pilar Màrquez Ambròs
16 de març del 2018
Actualitzat el 17 de març a les 0:17h
La presidenta d'Òmnium Berguedà, Montserrat Soler, ha presentat l'acte en què han intervingut Venturós i Bruch.
La presidenta d'Òmnium Berguedà, Montserrat Soler, ha presentat l'acte en què han intervingut Venturós i Bruch. | ANC Berga
L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han tornat a sortir al carrer aquest divendres a diverses places i carrers del país per exigir l'alliberament dels presos polítics quan es compleixen cinc mesos de l'empresonament dels "Jordis". Berga no ha estat menys i, com tots els dies 16 de cada mes, des de que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van entrar a Soto del Real, molts berguedans s'han reunit a la plaça de Sant Pere per exigir-ne la sortida en llibertat. En aquesta ocasió, la presència de ciutadans era menor que d'altres vegades.

L'acte ha tingut més que mai veu de dona i ha estat una elecció conscient de l'organització. El manifest d'Òmnium l'han llegit l'alcaldessa Montse Venturós i l'expresidenta del Casal de la Gent Gran de Berga, Ramona Bruch, que va patir represàlies durant el franquisme. Al manifest s'hi ha denunciat una situació "injusta" i s'ha reclamat la fi de la repressió contra l'independentisme.

També hi ha intervingut la presidenta d'Òmnium al Berguedà, Montserrat Soler, que ha llegit una carta de Jordi Cuixart. "Avui, després de 5 mesos d'estar empresonat, la dignitat que sento és absoluta. Faig una crida a convertir la impotència en militància, està en joc el futur dels nostres fills", hi feia explícit Cuixart. 

Per acabar, s'ha fet un minut de silenci, i Queralt i Toni Sales han interpretat El Cant dels Ocells.

Crida a ser-hi de nou a l'abril si es manté l'empresonament

El coordinador de l'ANC Berga, Lluís Escriche, ha explicat a NacióBerguedà que la voluntat de l'acte d'aquest divendres era demanar l'alliberament dels presos donant protagonisme a dones que han patit represàlies de l'estat. Respecte l'assistència de públic, Escriche ha admès que "hi esperàvem més gent, és possible que ens hagi fallat la difusió".

Lluís Escriche ha afirmat que, si el 16 d'abril Cuixart i Sánchez encara estan empresonats, "caldrà fer alguna cosa especial". Escriche ha apuntat que des de l'ANC Berga "encara no n'hem parlat, i tan de bo no arribi el moment" però que "si arriba, caldrà ser-hi de nou". 
Arxivat a