Montserrat Ribera creu que el «termini òptim» per a les plebiscitàries seria febrer o març

La CUP creu que Mas està fent un paper i que, finalment, cedirà a la proposta de Junqueras

Redacció
13 de desembre del 2014
Actualitzat a les 18:33h
Debat sobre les eleccions plebiscitàries al Berguedà
Debat sobre les eleccions plebiscitàries al Berguedà | Aida Morales

El moderador Pere Gendrau i la taula de tertulians Foto: Aida Morales


De moment, i mentre no hi hagi veus de força major que ho determinin, les postures per arribar a unes eleccions plebiscitàries segueixen inamovibles per part dels diferents partits amb representació parlamentària que aposten nítidament pel sí a la independència. Amb aquesta conclusió i una sensació agredolça ha sortit bona part del públic que ha assistit al debat 'Junts o separat. Com afrontar les eleccions plebiscitàries' que ha organitzat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i NacióBerguedà.

Davant d'unes 100 persones, cadascuna de les forces ha defensat amb fermesa el seu posicionament a favor o en contra d'una llista unitària, així com el camí a seguir una vegada s'hagi votat. No obstant això, cap dels polítics ha pogut respondre de manera clara i concisa sobre la pregunta del 'quan'. Per a Eduard Coronado (ERC), Adam Majó (CUP) i Joan Torres (ICV), la resposta seria “quan abans millor”, un tempo que tant Llorenç Altozano (UDC) com Montserrat Ribera (CIU) veuen flexible. 

 
Ribera ha considerat diverses opcions, tot i que ha acabat afirmant que, potser, el “termini òptim” seria el febrer o el març. En aquest sentit, el membre de la CUP ha respòs que les plebiscitàries haurien de ser abans de les municipals o, a molt estirar, abans dels comicis espanyols, i ha etzibat que “només aquells que esperen alguna tercera via o una altra solució allarguen el procés”.

Llista única o separada?

Les posicions dels polítics tampoc s'han acabat d'acostar a l'hora de deliberar sobre els avantatges d'una llista única o separada. Per a Ribera i Altozano, anar junts mostraria una única realitat a la comunitat internacional, evitaria personalismes i excuses, i seria la manera de no tenir confrontacions polítiques. Per contra, l'argument més potent del bloc que aposta per anar separats al·legaria la necessitat de garantir el pluralisme i el fet que una llista única podria restar vots. 

“La llista única empobreix una de les coses importants d'aquest país, que és el pluralisme polític”, ha argumentat el coordinador d'ICV a Berga. En aquesta línia, ha afirmat que no veu un elector de la CUP votant CiU, igual que no en veu un d'Unió votant ICV. Entre d'altres coses, perquè més enllà d'independència o no, hi ha ideologies i models de societat.

 
Coronado, per la seva banda, ha etzibat que les llistes separades permetrien assolir més fàcilment la majoria absoluta, un argument que s'ha fet seu Majó, però que ha remarcat la necessitat d'un acord explícit i solemne. “Si cal, tots junts al camp del Barça”, ha bromejat. 

Les diverses interpretacions de la Llei d'Hondt també han estat focus del debat. “Aquesta llei premia la unitat, però és un serrell”, ha reconegut el regidor de la CUP, que ha considerat que allò realment preocupant és que hi hagi moltes llistes petites que no arribin a un escó, com va ser el cas de Solidaritat en els darrers comicis. A això, Altozano li ha respòs que, precisament, en aquestes eleccions plebiscitàries “el que comptarà més són els serrells" i s'ha mostrat convençut que la Llei d'Hondt beneficiaria la llista unitària.

És possibles un punt mig?

“Pactar un programa és complicat”, ha afirmat Ribera, que no ha tancat la porta a possibles acords concrets. En aquesta línia, Coronado ha recordat que el president d'ERC, Oriol Junqueras, ja va proposar buscar "una part del paraigües comú".

Una altra interpretació ben diferent és la que ha fet Majó, en un debat que començava a caldejar ambients i que s'ha fet curt per moltes persones. Per a la CUP, Mas ha realitzat una “jugada” excel·lent: “Ja li ha anat bé a Mas enfrontar-se a Junqueras, però al final cedirà i anirà a les plebiscitàries en llistes diferents com el que volia la unitat. Aquesta visió quasi mísica li ha anat bé”. 

Aquesta declaració no ha acabat d'agradar Altozano i Ribera, que han negat que Mas actuï intencionadament sota un paper determinat. Pel que fa a les acusacions de terceres vies, a més, han declarat que no creuen que sigui l'alternativa. “La tercera via, sigui quina sigui, està morta”, ha conclòs Altozano. 
 

L'alcalde d'Avià, Llorenç Altozano Foto: Aida Morales

 

La diputada i alcaldessa de Guardiola de Berguedà, Montserrat Ribera, i l'alcalde d'Avià, Llorenç Altozano Foto: Aida Morales

 

El coordinador d'ICV a Berga, Joan Torres; i del regidor de Manresa i resident a Berga, Adam Majó (CUP) Foto: Aida Morales