L'Ajuntament de Berga disposa d'un avantprojecte per modernitzar el polígon de la Valldan

La proposta contempla actuacions per un valor aproximat d'1,2 milions d'euros, per bé que d'entrada s'ha redactat per optar a una línia d'ajuts de la Diputació que es considera molt competida

Pilar Màrquez Ambròs
12 de març del 2018
Actualitzat a les 22:57h
Polígon Industrial de la Valldan de Berga
Polígon Industrial de la Valldan de Berga | Arxiu
L'Ajuntament de Berga disposa en aquests moments d'un avantprojecte per modernitzar el polígon industrial de la Valldan que contempla actuacions per un valor aproximat d'1,2 milions d'euros, si bé la totalitat de reformes necessàries s'enfilarien en realitat a uns 6 milions. Es tracta d'entrada d'una proposta que contempla fins a vuit actuacions de millora i que s'ha redactat amb l'objectiu d'optar a una línia d'ajuts per a zones industrials que ha convocat la Diputació de Barcelona a través de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local. "Cal dir que és una línia de subvenció amb una dotació important, però a la qual opten tots els polígons de Catalunya", explica el regidor d'Urbanisme i Serveis Públics, Oriol Camps. Es competeix per obtenir la subvenció, per tant, amb d'altres complexos fabrils. "És una convocatòria que estarà molt competida, perquè Berga es presenta en la mateixa categoria que polígons de l'àrea metropolitana de 500 hectàrees i que tenen gerència i staff tècnic a l'hora de redactar una proposta d'aquestes característiques", puntualitza Camps. Tot i així el document que Berga ha redactat és una eina que es considera important perquè podrà servir ara o bé en el futur. "Sembla que aquest pla d'ajuts de la Diputació de Barcelona tindrà continuïtat, no és un treball que se'n vagi al foc sinó que, si en aquesta ocasió no t'escullen, et pots tornar a presentar reforçant els punts en què has obtingut menys puntuació", comenta Camps. 

El document planteja desenvolupar la millora de l'arbrat i la senyalització vertical i horitzontal del polígon, fer l'extensió de la xarxa d'aigua calenta de la central de biomassa, completar el soterrament de les línies de fibra òptica i millorar també la xarxa d'aigua a través de la instal·lació de vàlvules, de manera que una avaria no tingui perquè afectar tot el conjunt i es pugui reparar per trams. A més d'actuar en els carrils per a vianants i bicicletes d'accés a la zona industrial, estrènyer una mica les voreres i ampliar la calçada als carrers per permetre-hi l'aparcament, i construir una rotonda que s'havia previst al programa d'obres de fa uns 8 o 9 anys, just també allà on es troba la central de biomassa.

El conjunt del pla de modernització va presentar-se la setmana passada davant d'una trentena d'empresaris del polígon i representants de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB). 

Una zona industrial amb importants mancances i inframanteniment

El regidor d'Urbanisme i Serveis Públics posa en valor que l'avantprojecte permet tenir una llista completa de les accions que són necessàries per resoldre les mancances d'un polígon que data de 1970 i en el qual no s'ha fet mai un correcte treball "de manteniment". Camps afegeix que, amb les actuacions ben plantejades sobre el paper, independentment de si s'acaba accedint a la subvenció de la Diputació de Barcelona, aquestes poden anar-se desenvolupant també a mesura que es disposin d'ajuts econòmics. En aquest sentit, concreta que el document permet "quantificar per primera vegada" el cost de les accions que caldrien "per revertir la situació". De fet, el cost total de totes les reformes que farien falta al polígon es quantifica en una xifra molt elevada d'aproximadament uns 6 milions d'euros, però el que es planteja ara són vuit accions que s'adapten a la línia concreta d'ajuts a la que s'opta. La Diputació demana específicament que les obres que es vulguin fer siguin estrictament de millora, i no de reparació. "El primer pas per optar a qualsevol subvenció que se'ns presenti al respecte és tenir clara la valoració econòmica de les accions plantejades, sinó no pots ni començar", comenta Camps.

Oriol Camps no descarta que, si no es pot accedir a la subvenció del pla de la Diputació en aquesta ocasió, pugui optar-se en la pròxima i fer-ho en la categoria de polígons petits. "Berga podia escollir qualsevol de les dues categories, però per una sèrie de circumstàncies vam decidir-ho provar-ho en la de zones industrials més grans", matisa Camps. 

"Hi ha unes mancances en infraestructures al polígon que tothom sabia que hi eren, és una zona que ha tingut inframanteniment per part de tots; ara tenim una valoració econòmica i tècnica, i és veritat que es tracta de xifres molt importants. Però sabent que hi havia aquest pla de la Diputació, valia la pena fer aquesta feina", afirma també Camps.  
Arxivat a