Alumnes de primària de Berga veuen de prop com s'elaboren els aliments i com es treballa al món rural

Una cinquantena de nens i nenes de les escoles de la Valldan, Santa Eulàlia i Vedruna visiten la cúpula Gustum d'immersió audiovisual en 360 graus

Pilar Màrquez Ambròs
12 de març del 2018
Actualitzat a les 19:48h
Alumnes de la Valldan  han participat al projecte Gustum aquest dilluns.
Alumnes de la Valldan han participat al projecte Gustum aquest dilluns. | Pilar Màrquez Ambròs
"Per qui fan la mel les abelles, per elles o per nosaltres?", pregunta un monitor. La dotzena d'alumnes de l'Escola La Valldan que l'escolten s'ho pensen un moment i amb una mica de dubte una de les nenes respon: "Per elles, la fan per elles". Asseguts en rotllana tots assenteixen i miren enlaire bocabadats, on es projecta la imatge d'un apicultor que està treballant en un rusc. Una cinquantena d'alumnes d'escoles de la ciutat de Berga han participat aquest dilluns, a l'Hotel d'Entitats, en una activitat per acostar-los de manera interactiva a la producció agroalimentària del territori. L'Associació del Desenvolupament Rural de la Catalunya Central hi ha muntat una cúpula del projecte Gustum, una iniciativa de l'Associació Leader de Ponent que ells acosten ara a les comarques centrals.

Amb audiovisuals projectats en aquesta cúpula en forma de gran iglú, alumnes de les escoles de la Valldan, Santa Eulàlia i Vedruna han pogut descobrir com s'elaboren els productes de proximitat, el paisatge que generen l'agricultura i la ramaderia i l'impacte que tenen en l'economia i tradicions del territori. La tècnica de l'Associació de Desenvolupament Rural, Sònia Llamas, ha destacat a NacióBerguedà "el valor educatiu" de la iniciativa i l'experiència immersiva amb la que el públic descobreix com i on s'elaboren molts dels productes bàsics de la seva dieta. "Professors i alumnes en surten encantats, molt contents de l'experiència", ha posat en relleu Llamas aquest dilluns a la tarda. En la majoria de classes, els infants continuaran treballant sobre la matèria un cop a classe.
 
Alumnes i professors han observat des de dins la cúpula les imatges que s'hi projectaven. | Pilar Màrquez

A través de continguts audiovisuals i amb una sensació d'immersió de 360 graus, els nens i nenes de les escoles de Berga s'han pogut endinsar en els detalls, els processos i l'impacte de la producció agroalimentària sobre el territori: Sentir-se dins d'un forn de pa encès, tenir gairebé a tocar la llet acabada de munyir o veure com surt l'oli del primer raig són algunes de les experiències que els ha ofert el projecte. "La proposta inclou diverses càpsules interactives sobre els productes làctics, els càrnics, l'arròs, els llegums, els fruits secs, l'oli d'oliva, la mel, el vi, els cereals i els seus derivats, la fruita i la verdura, la tòfona i els bolets, peix i marisc, embotits i la cervesa", han explicat els responsables de la iniciativa. 

Un projecte dirigit sobretot a primària en un format innovador

Els centres participants disposen també d'una guia didàctica per treballar a l'aula continguts vinculats al projecte com els hàbits alimentaris, el benestar físic, la salut, el territori o els factors socials relacionats amb l'alimentació. Segons ha apuntat Sònia Llamas, el projecte es dirigeix a les escoles de tot Catalunya, però especialment als alumnes de primària de cicle mitjà i superior, i es basa en un format innovador que potencia que l'alumne aprengui a través de l'experiència i els sentits. Després del pas per Berga, la cúpula Gustum visitarà els pròxims dies Moià, Navàs i Prats de Lluçanès. 
Arxivat a