Presenten el llibre que recull els contes de Gonzàlez-Costa amb il·lustracions de Yorgos Konstantinou

Es tracta de les històries breus i amb molta intenció que NacióBerguedà va aplegar en la primera tongada de la secció ‘A la vora del foc’

Pilar Màrquez Ambròs
11 de març del 2018
Actualitzat a les 8:16h
Presentació del llibre de Xavier Gonzàlez-Costa amb il·lustracions de Yorgos Konstantinou.
Presentació del llibre de Xavier Gonzàlez-Costa amb il·lustracions de Yorgos Konstantinou. | Pilar Màrquez Ambròs
'La veritat de la vaca cega és que la vaca cega no era cega de veritat' és el títol del llibre de contes breus de l'escriptor i actor Xavier Gonzàlez-Costa que porta les il·lustracions de Yorgos Konstantinou i que acaba d’editar Témenos Edicions. Es tracta d'un recull de contes (un dels quals comparteix títol amb el llibre) que arriben ara al paper, però que els lectors de NacióBerguedà ja havien pogut gaudir a la primera tongada d’històries de la secció 'A la vora del foc'. Una secció que va néixer justament de la col·laboració que Gonzàlez-Costa i Konstantinou van iniciar per Sant Jordi del 2015 i que continua en l'actualitat amb les il·lustracions de Bet Calderer. Per conèixer més a fons l'obra, una quarantena de persones s'han reunit aquest dissabte a la tarda a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet de Berga per a la presentació del llibre. Ha estat un acte que, com no podria ser d'una altra manera, ha fet referència de bon inici a 'La vaca cega' de Joan Maragall, un poema que ha llegit Montserrat Soler, presidenta d'Òmnium al Berguedà. A continuació, Xavier Gonzàlez-Costa ha donat la seva versió d'una vaca obstinada a ser diferent i més original que les seves germanes. Una vaca que "es va fer passar per cega”, segons el conte. 
 
"És un projecte que ja tenia vida d'un temps enrere, amb els contes que regularment s'anaven publicant en digital i que en aquell moment il·lustrava el Yorgos. Històries que ara hem pogut recollir en aquest llibre que Témenos ens ha editat”, ha resumit Gonzàlez-Costa, tot agraint també la confiança a Témenos Edicions i a l’editor Carles Cervelló. El periodista Pere Gendrau també ha participat en la presentació. 
 
Gendrau, Cervelló, Gonzàlez-Costa i Konstantinou, aquest dissabte a la tarda.| Pilar Màrquez Ambròs
 
"Els poetes quan es posen a escriure en prosa ho fan millor que els propis prosistes. Aquests són textos que destil·len molta ironia, complicitat i humor, també reflexió. Però per a mi tenen l'avantatge dels bons poemes, que saben acabar bé; és a dir, que tenen un final que satisfà el lector per molt breu que sigui el text”, ha assegurat Carles Cervelló, que ha triat com a conte favorit 'Caïm'. Una altra versió de Caïm i Abel que, si no s'assembla a la bíblica, és perquè: “la premsa que va reportar la notícia era molt groga i sensacionalista, estava participada per un grup de comunicació celestial i va tergiversar els fets perquè no els convenia que algú quedés massa retrat”, diu el conte corresponent. És un text que com els altres es passeja pel costumisme proper i reconeixible, malgrat la intersecció amb la fantasia.

"Aquest conte no és pas escrit d'ara", ha aclarit Gonzàlez-Costa entre els aplaudiments del públic.
 
Una llavor que va gestar-se en digital
 
Quan ha estat el torn del periodista Pere Gendrau, aquest ha explicat com es va gestar la llavor del llibre, que no és altra que la secció 'A la vora del foc' d'aquest mateix diari. Gendrau ha relatat com Xavier Gonzàlez-Costa li va explicar que havia escrit una sèrie de contes. "Em va agradar molt el concepte, perquè era com si estiguessin fets expressament per publicar-los a un diari digital", ha manifestat Gendrau. 
 
"Una de les característiques de la premsa digital, per exemple, és que agraeix molt més la síntesi", ha afegit Pere Gendrau. "Amb frases més curtes, conceptes més sintètics, més directes, més punyents", ha dit. "Aquests contes són el que hauria pogut fer Maragall o un dels seus contemporanis, si haguessin escrit ara els seus textos i haguessin decidit publicar a la premsa en digital en comptes de fer-ho en paper", ha conclòs el periodista berguedà. Pere Gendrau ha considerat, a més, que les il·lustracions de Yorgos Konstantinou amplifiquen "la força" dels textos de Xavier Gonzàlez-Costa. Tant Gendrau com Gonzàlez-Costa han destacat, de fet, que els dibuixos de Konstantinou aporten nous matisos i una altra mirada a les històries. 
 
Xavier Gonzàlez-Costa llegint un dels contes durant la presentació.| Pilar Màrquez Ambròs
 
Il·lustracions per donar-hi més d’una mirada

"Totes les il·lustracions són fantàstiques", ha elogiat Gonzàlez-Costa. "Tots els dibuixos o gairebé tots amaguen una història i val la pena entretenir-s’hi", ha alertat l'escriptor.
 
"La meva intenció és afegir-hi nous punts de vista”, ha manifestat Konstantinou, tot agraint també l'oportunitat del projecte. Perquè "és molt important que hi hagi un Pere que pensi que això s’ha d’intentar, com va ser al cas amb 'A la vora del foc', i un Xavier que ho faci”, ha dit Konstantinou.  
 
"Aquest petit llibre reivindica la meva negació a acceptar l'anar fent. Berga pot ser un lloc de cultura i l'única cosa que ens fa falta, perquè ho sigui, és que ens atrevim”, ha comentat l'il·lustrador. "El que a mi m'interessa és permetre a la gent fer la seva pròpia lectura", ha posat també en valor.

"El primer conte que hi ha al llibre i el primer que vaig escriure es diu 'Gràcies' i és un patapam, és un cop de puny", ha detallat Xavier Gonzàlez-Costa, d'altra banda. "Tots els contes són sensacions, viscudes o observades, són sensacions i tenen molt en comú amb el que és la poesia", ha reflexionat l'autor que també és escriptor de versos. 
 
Una quarantena de persones van assistir a la presentació. | Pilar Màrquez Ambròs