El Patronat de la Patum restaura el llibre dels Aministradors

El volum es trobava en molt mal estat de conservació | L'ens públic hi ha invertit més de 600 euros

Redacció
12 de desembre del 2014
Actualitzat a la 13:49h
El Patronat Municipal de la Patum ha decidit sufragar el cost total de la restauració del llibre dels Administradors, que es trobava en greu estat de conservació des de feia uns anys. En total, l'ens municipal hi ha destinat 605 euros, un import que ha servit per tornar a deixar en condicions aquest exemplar considerat únic i de gran valor històric per a la ciuat i per a la festa. 

La restauració del llibre ha anat a càrrec de l'empresa Rossell i Badia SCT, que ha realitzat una neteja en sec i una altra en humit, ha consolidat el suport, n'ha fet una desacidificació i control de PH del suport, ha aconseguit reintegrar amb fibres de paper el suport, ha realitzat un aplanament i muntatge del bloc, l'ha cosit i enllomat i n'ha restaurat les cobertes originals. A més, hi ha col·locat una funda de protecció solta en pergamí tenyit perquè realitzi la funció de sobrecoberta i no es deteriori tan fàcilment. 

Aquest llibre, conservat a l'Arxiu Comarcal el Berguedà, conté tota la informació sobre els Administradors de la Festes de Corpus des del 1768 fins al 1932. Es tracta d'un bloc manuscrit amb tinta metaloàcida de color negre sobre suport de paper de pasta de draps amb filigranes. Amb el pas del temps, el llibre s'ha anat enfosquint per la brutícia i l'acidesa, amb taques, estrips i deformacions, tant a la coberta com a les primeres pàgines. En aquest punt, els rosegadors hi han tingut un paper important.

Actualment, però, el volum de 370 pàgines i un full ja es torna a trobar a l'Arxiu Comarcal, on està a disposició dels investigadors i estudiosos, així com l'encara anterior llibre sobre aquesta mateixa matèria, el que conté informació dels Administradors entre el 1619 i el 1767. Aquest darrer llibre també va haver de ser restaurat fa uns anys pels mateixos motius. 
Arxivat a