El Berguedà es posa en marxa amb fins a trenta accions per erradicar l'estigma que envolta les malalties mentals

Una enquesta prèvia al pla revela que un 60% de les persones afectades per un trastorn s'ha vist obligada a ocultar alguna vegada el seu diagnòstic

Pilar Màrquez Ambròs
06 de març del 2018
Actualitzat a les 22:52h
Presentació del pla comarcal contra l'estigma en salut mental.
Presentació del pla comarcal contra l'estigma en salut mental. | Pilar Màrquez Ambròs
El Berguedà posarà en marxa d'immediat fins a una trentena d'accions per erradicar el tabú i la discriminació que envolten a les persones que pateixen malalties mentals dins del pla comarcal 'Stop Estigma Salut Mental Berguedà'. El conseller comarcal d'Atenció a les Persones, Josep Lara, ha destacat que "és un programa que en si fa molt temps que funciona però aquest any hem decidit fer un pas més i hem apostat pel pla comarcal", perquè "les estadístiques ens diuen que una persona de cada quatre pateix algun tipus de trastorn o malaltia mental". L'acte de presentació ha comptat amb la presència, a l'antic Cinema Catalunya de Berga, del director d'Obertament, Miquel Juncosa, i del cap de l'àrea de rehabilitació de l'Hospital Sagrat Cor Germanes Hospitalàries, Josep Tristany. Miquel Juncosa, que ha posat sobre la taula que Obertament està realitzant una campanya de sensibilització al territori, ha recordat que "quan un explica que té una problemàtica de salut mental, la mirada de l'altre canvia; i això és perquè hi ha un tabú enorme al voltant". 
 
El pla s'ha tirat endavant un cop analitzada una enquesta de percepció i coneixement de la salut mental al Berguedà que s'ha realitzat per via telemàtica i de forma anònima a 517 persones durant els mesos de novembre i febrer. Segons els resultats d'aquest qüestionari, un 19% de les persones afirma haver tingut "una experiència en primera persona” amb un problema de salut mental. D'entre els afectats per una malaltia d'aquest tipus, aproximadament un 38% han deixat de buscar feina per aquesta causa, ja sigui alguna o moltes vegades, i un 33% han abandonat una activitat formativa pel fet de patir una malaltia mental. "Un 60% ha arribat a ocultar que pateix la malaltia, el que reflecteix l'estigma pel qual era necessari fer aquest pla comarcal", ha posat en valor la portaveu d'ASFAM, Charo Díez, que ha parlat conjuntament amb representants de les entitats sobre salut mental al Berguedà. Diverses d'aquestes associacions, el Consell Comarcal del Berguedà i el servei d'atenció primària del baix Berguedà, entre d'altres, han conformat el grup motor que ha acabat definint les accions a dur a terme. 
 
Miquel Juncosa, Josep Lara i Josep Tristany.
 
En aquest sentit, s'ha optat per quatre tipus d'actuació que ja s'estan duent a terme o bé es realitzaran en les properes setmanes i mesos. La tècnica del Consell Comarcal, Rosa Genovés, ha avançat que hi haurà accions de sensibilització, de formació i activitats comunitàries com és el projecte de Parelles Artístiques. Genovés s'ha mostrat convençuda que "és clau" que hi hagi "lluita en primera persona", de manera que ha explicat que es fomentarà tota una sèrie d'activitats de formació dirigides a activistes. També ha subratllat que es duran a terme diverses mesures "de sensibilització" cap a l'empresariat, cap a professionals del món educatiu, judicial, sanitari i social, i cap a joves.  "Hi ha un projecte que té el suport d'Obertament i que es fa als centres de secundària, a partir del qual a diverses assignatures es parlarà de salut mental de forma curricular", ha dit Genovés. 
 
Quant a futures activitats, s'ha anunciat que es planteja fer possible un concert anual sota el paraigües d'Stop Stigma, un programa a Televisió del Berguedà i un cicle de cinema amb pel·lícules que parlin d'aquestes malalties. Les accions estaran enfocades "a implicar en la batalla contra l'estigma en salut mental a les institucions públiques i privades, així com a la ciutadania de la comarca"; i "a garantir" l'empoderament de les persones que les pateixen, i també a assegurar un espai de coordinació de tot plegat. L'objectiu és "canviar actituds i comportaments en relació a les persones que tenen un problema de salut mental", "reduir els nivells d'estigma i discriminació percebuda" i millorar els indicadors d'inclusió social, per exemple amb un augment de les contractacions laborals, encara escasses, que es fan a persones amb aquest tipus de malaltia, segons han explicat Charo Díez (ASFAM), Josep Lladós d'Activament i Maria Lomascolo d'Obertament. 
 
El seguiment i l’avaluació del pla comarcal es farà a partir d’ara a través de reunions bimensuals d’una comissió que "penja de la Comissió de Salut Mental del consell comarcal", segons Rosa Genovés. L'entitat Obertament en farà el seguiment i es realitzarà l'avaluació de l'impacte d'aquí a un any. 
 
Diferències de conducta segons si hi ha casos propers
 
Segons l'enquesta realitzada, s'ha detectat que existeixen diferències en el nivell de sensibilització de les persones en funció de si han passat o no per una experiència amb una problemàtica de salut mental. Per exemple, els resultats plasmen que només un 52,3% de les persones que no ho han viscut de prop estarien disposades a viure amb una persona amb un trastorn mental, mentre que entre els qui tenen ja experiència en aquesta línia, el resultat és favorable en un 64,3%.   

Dissabte hi haurà una acció al Vall
El proper dissabte, en el marc d'aquest pla d'accions i a través de les diferents activitats que fa Obertament arreu del territori, es realitzarà un acte obert a tothom al Vall. Sota el nom 'Parla Obertament' es convida a tothom a apropar-s'hi d'entre 10 del matí i una de la tarda. "Hi haurà uns plafons informatius i també la possibilitat de participar en la campanya interactiva per saber en quin punt estem cadascú de nosaltres en la lluita contra l'estigma", ha concretat Rosa Genovés. 
 
Pilar simbòlic dels Castellers de Berga en acabar la presentació del pla comarcal.


Pots consultar el Pla Comarcal Stop Estigma en Salut Mental al Berguedà aquí.