Diputats del Parlament de Catalunya visiten Avià per exportar a d'altres municipis el projecte de sostenibilitat

Ferran Civit, Adriana Delgado i Francesc Viaplana van ser al poble berguedà per interessar-se sobre les mesures ambientals preses per l'ajuntament

Pilar Màrquez Ambròs
07 de març del 2018
Els diputats al Parlament Ferran Civit, Adriana Delgado i Francesc Viaplana han visitat Avià. A la foto, amb Josep Subirana.
Els diputats al Parlament Ferran Civit, Adriana Delgado i Francesc Viaplana han visitat Avià. A la foto, amb Josep Subirana. | Ajuntament d'Avià
Els diputats al Parlament de Catalunya, Ferran Civit, Adriana Delgado i Francesc Viaplana, del grup d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), han visitat Avià "per interessar-se sobre el projecte de sostenibilitat energètica i ambiental" que hi ha en marxa al municipi, segons ha explicat a NacióBerguedà el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana. Un dels propòsits de la visita ha estat conèixer de prop les diverses mesures preses a Avià per mirar "d'exportar" la iniciativa "a d'altres pobles de Catalunya", segons ha matisat també Subirana. 

Entre les mesures implementades els últims anys, l'Ajuntament d'Avià ha pagat 100 euros a cada habitatge i negoci que hagi contractat l'electricitat a una companyia "verda", o que s'aculli a una "tarifa verda", i ha realitzat també la instal·lació de panells solars intel·ligents i il·luminació LED en tots els edificis públics. Així mateix, el consistori també ha procedit a la substitució dels llums estàndard de vapor de sodi i de mercuri d'alt consum per llums LED, i a la licitació del subministrament elèctric municipal a empreses que generaven energia a partir de fonts renovables. A més, s'han aïllat tots els edificis públics i s'han equipat amb termòstats. "El 2015 Avià va emprendre un ambiciós programa per reduir la seva petjada de carboni, estalviar costos i millorar la seva sostenibilitat local i global", ha ressaltat Subirana. El regidor de Medi Ambient ha recordat que "el model Avià fa èmfasi en l'impacte positiu immediat que té per a la comunitat i l'economia local". Per això, ha posat en valor que l'ajuntament avianès "ha optat per reinvertir en el ciutadà tot l'estalvi municipal obtingut amb les mesures implementades". 

 Josep Subirana ha posat en valor que "el ciutadà es beneficia d'exempcions fiscals i de subvencions a actuacions sostenibles, i també una part de l'estalvi es dedica a promoure projectes d'aquest tipus en països en desenvolupament". 
 
Plaques solars a Avià.

En aquest sentit, l'impost sobre vehicles a motor per a vehicles elèctrics i híbrids locals s'ha reduït al màxim que permet la llei al municipi, un 75%. Paral·lelament, l'impost de bens i immobles s'ha reduït en un 50% durant tres anys per a totes les llars que instal·lin sistemes generadors d'energia verda. A més, el consistori estimula el reciclatge en esdeveniments públics i socials amb coberteria d'un sol ús compostable, i també s'espera que la implantació del porta a porta faci pujar del 30 a un 70-80% el reciclatge.