Berga aprova l'homenatge al «Casalets», defensar l'escola catalana i el pagament als treballadors de l'hospital

El ple aprova diverses mocions proposades pels grups municipals de l'oposició

Redacció
02 de març del 2018
Actualitzat a les 9:51h
Ple de Berga.
Ple de Berga. | AjBerga.
El ple dle Berga ha estat una sessió plena de mocions. D'aquesta manera, s'han pres determinades decisions, algunes de les quals s'han precisat, però que s'han acordat tirar endavant en els propers mesos. Un ple que ha tractat l'homenatge al "Casalets", defensar l'escola pública i fer efectiu el pagament pendent als treballadors de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga, però que com ja és habitual també ha tingut uns moments de record pels presos polítics, que continuen en presons de Madrid per la causa general contra l'independentisme. 

Homenatge al "Casalets"

A instàncies del grup municipal del PDECat, que ha presentat una moció, l'Ajuntament de Berga ha aprovat fer un homenatge a Josep Maria Casals, que va morir el passat 17 de novembre, i que va ser  una persona estretament lligada al teixit associatiu i esportiu de la ciutat i va rebre el primer Premi a la Cultura Popular de Berga l’any 1981. La moció contempla col·locar una placa en el seu honor a la façana de la casa on va créixer “Cal Pastaseca”, situada a la Plaça Dr. Saló, número 5. El text ha estat aprovat per unanimitat amb la introducció d’una esmena sobre el termini d’execució de l’acord, el qual, no serà de dos mesos com es proposava en el text.

Defensa del català

Durant el ple també s'ha tirat endavant una nova moció, també entrada pel partit que lideren Antoni Biarnés i Ramon Minoves, en què es defensa el model d’escola catalana davant dels recents atacs del Partit Popular i Ciutadans contra la immersió lingüística i els professionals que formen part del sistema educatiu català. 

A través d’aquest text, els regidors i regidores han acordat manifestar el rebuig del plenari als atacs esmentats, així com denunciar la casella que es pretén incorporar en el full de pre-inscripció per forçar que el castellà sigui llengua vehicular en el proper curs escolar. La moció també defensa la llibertat dels centres i els docents a l’hora de decidir el projecte educatiu i lingüístic de cada escola. La moció ha estat aprovada per unanimitat. 

Pagaments pendents de l'hospital

Finalment, i a instàncies del PDECat, ERC, PSC i ICV, s'ha entrat una última moció a proposta del Comitè d’Empresa de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga, en què es reclama que es facin efectius els pagaments pendents als treballadors del centre hospitalari. Aquests sorgeixen de les mesures adoptades pel Govern de l’Estat fa 8 anys, per a la correcció del dèficit públic que afectava els treballadors i treballadores del sector públic. En aquest cas, el Govern estatal va establir la reducció d’un 5% del sou durant 6 mesos (a partir de juny de 2010) i el no pagament de la paga extra de desembre de 2012.

Ara, els treballadors demanen que faci efectiu durant el primer trimestre de 2018 el pagament prorrogat. Per això, s'ha acordat convocar el Patronat de la Fundació de l’Hospital Sant Bernabé per tractar aquesta qüestió i per establir que el pagament es produeixi durant el segon trimestre de 2018.
Arxivat a