La nevada no s'atura i fa obligatòries les cadenes a la C-16 entre Berga i Navàs

Protecció Civil eleva a emergència el pla Neucat per unes precipitacions generals | Problemes a una seixantena de vies, tot el transport escolar està suspès i els camions tenen prohibit circular .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 40px; line-height: 42px; }

Pere Pratdesaba / Arnau Urgell / Pilar Màrquez Ambròs
28 de febrer del 2018
Actualitzat a les 14:09h
Les màquines llevaneus treballen a la C-16.
Les màquines llevaneus treballen a la C-16. | Departament de Territori

La nevada que aquest dimecres afecta les cotes baixes del país fa obligatori l'ús de cadenes o pneumàtics d'hivern en diversos punts, entre ells al tram de la C-16 entre Berga i Navàs, així com al seu pas per Bagà. Es manté també la restricció de camions de més de 7,5 tones a totes les vies catalanes. 

Al Berguedà, el Servei Català del Trànsit (SCT) també obliga a portar cadenes entre Guardiola de Berguedà i Gósol a la B-400 i entre la Pobla de Lillet i també Guardiola de Berguedà a la B-402. També són necessaris els equipaments a la C-26 entre Montmajor i Solsona i a la LV-4241 i la BV-4241 entre Berga i Sant Llorenç de Morunys. 

Entre d'altres, també calen cadenes entre Gósol i Tuixent a la C-563, i entre Bagà i Coll de Pal a la BV-4024. 

La nevada s'ha intensificat aquest matí i Protecció Civil ha activat poc després de les 7.30 la fase d'emergència del pla Neucat. El temporal de neu continuarà fins al migdia quan la cota pujarà i les precipitacions es transformaran en pluja a bona part del país. De moment, els gruixos no són excepcionals -fins a 10 centímetres en alguns punts- però hi ha més de seixantena carreteres afectades: calen cadenes en una trentena i n'hi ha quatre de tallades –totes secundàries-. Protecció Civil ha explicat que fins ara no s'han registrat incidències greus.

Les precipitacions de neu estan afectant pràcticament tot el territori per sobre dels 100 metres, aproximadament. A les comarques del sud de Catalunya la cota, tanmateix, és més alta mentre que a les del litoral i prelitoral de Girona és on les precipitacions són menys menors.

Ha nevat a la mateixa ciutat de Barcelona –ahir el Tibidabo ja es va emblanquinar- i ha agafat en diversos barris i en punts del Vallès com Sabadell i Terrassa. La nevada està sent especialment important en comarques de la Catalunya Central i el Prepirineu com el Bages –on s'ha suspès el servei de bus urbà de Manresa-, el Solsonès, la Noguera, el Pallars Jussà i Osona. També neva amb ganes en punts dels vallesos i de l'Anoia, entre altres punts.

Entre les 63 carreteres afectades destaquen l'A-2 al Bruc, la C-17 al Vallès, Osona i el Ripollès, l'Eix Transversal en diversos trams, la C-58 a Terrassa, la C-16 al Bages i al Berguedà, la C-37 al Bages i a la Garrotxa i l'AP-2 entre el Baix Penedès i el Segrià.

Consulta en directe els problemes de trànsit
 

Nevada al barri del Coll de Barcelona Foto: Agnès Garreta


Per tot plegat, Protecció Civil demana restringir al màxim la mobilitat durant el dia d'avui i evitar agafar el vehicle privat en la mesura del possible. Els serveis de transport públic funcionen a hores d'ara amb relativa normalitat excepte la línia FGC entre l'Anoia i Capellades que ha registrat una incidència. Les línies de metro i busos TMB també tenen algunes afectacions per la presència de neu i gel. Per això, s'ha suspès el servei de les línies 111, 118 i 128 i se n'han limitat d'altres com la V3 de la Ronda de Dalt. Els aeroports operen amb normalitat.

El temps farà un canvi dràstic a partir del migdia, quan entrarà una onada càlida de sud a nord i les nevades es convertiran en pluges. Pujaran les temperatures i la cota de neu se situarà per sobre els 500-600 metres arreu del país.
 
A hores d'ara, la situació del trànsit comença a ser complicada i Protecció Civil recomana precaució. Cal recordar que, amb caràcter preventiu, s'han suspès totes les rutes de transport escolar a Catalunya i que s'ha prohibit la circulació de tots els camions.
 

La C-17, a Santa Cecília de Voltregà. Foto: Adrià Costa