Berga promourà el seu patrimoni artístic i cultural a través del projecte Àgora

La iniciativa pretén convertir la ciutat en un espai de divulgació, intercanvi i coneixement a través de cinc accions que es portaran a terme al llarg de l’any

Redacció
22 de febrer del 2018
Actualitzat a la 13:24h
La Casa de la Patum
La Casa de la Patum | ACN
Aquest dimecres ha nascut el projecte Àgora Cultural Berga. Es tracta d’una iniciativa desenvolupada pel Museu Comarcal de Berga a través de l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus que té la voluntat de posar en valor els elements del patrimoni històric i cultural de la ciutat.

La idea es basa en el concepte de “l’àgora”, la plaça pública de les ciutats estat que esdevenien el centre comercial, polític i cultural de l’antiga Grècia. Seguint aquest símil, l’objectiu principal del projecte és convertir Berga en un espai de divulgació, intercanvi i coneixement a través de cinc accions que es portaran a terme al llarg de l’any, tenint en compte que el 2018 ha estat declarat l’Any Europeu del Patrimoni Cultural i l’Any del Turisme Cultural.

El regidor de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha volgut destacar “el potencial patrimonial, industrial i sobretot humà de la ciutat de Berga” i també ha agraït la tasca de les berguedanes Anna Parcerisa i Dolors Santandreu, que han estat les promotores de la idea. 

La peça del mes

La primera acció s’anomena "La peça del mes" i consistirà en la mostra mensual de deu elements que formen part del patrimoni històric i artístic berguedà. El primer divendres de cada mes s’exposarà un objecte relacionat amb el passat de la ciutat al vestíbul del Museu Comarcal de Berga. Aquesta exposició es completarà amb una xerrada divulgativa i l’entrega d’una postal col·leccionable sobre l’objecte del mes. Les conferències es realitzaran el segon divendres del mes a la sala de sessions de l’Ajuntament de Berga, a 2/4 de 8 del vespre.

La directora del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau, ha comentat que “els visitants del museu només veuen una petita part de les gairebé 5.000 peces que tenim i creiem que és interessant que la gent conegui el passat de la ciutat a través d’aquesta acció cultural”. 
 
"La peça del mes" arrencarà el proper divendres, 2 de març, amb l’exposició dels “Improperis”, que són la representació iconogràfica del patiment de Jesús que acompanyaven la processó de Divendres Sant a Berga. La mà de la bufetada és una mostra d’aquests símbols que pertanyien a la congregació dels Dolors de la parròquia de Santa Eulàlia de Berga. Neus Forés, mestra llicenciada en Psicologia, serà l’encarregada d’explicar al detall els elements que formen part de la col·lecció dels improperis el pròxim 9 de març.
  
L’ànima dels nostres museus 

La segona proposta es titula "L’ànima dels nostres museus” i té l’objectiu de mostrar les zones dels espais d’interpretació que no són visitables habitualment. Es tracta de les sales de reserva, els espais on es realitza el procés de preparació i conservació dels objectes abans de ser exposats. El regidor Ivan Sànchez ha comentat que “els museus tenen un fons que no acostuma a ser visible i volem que aquests espais siguin visitables i que els veïns i veïnes tinguin l’oportunitat de conèixer aquestes sales i les persones que hi treballen”.

En total s’han programat tres visites gratuïtes, una a la Casa de la Patum (21 d’abril, a les 7 de la tarda) i dues al Museu Comarcal del Berga (els dies 19 de maig i 13 d’octubre, a les 7 de la tarda).

Les persones i les pedres ens parlen

Aquesta acció es basa en la idea de redescobrir la ciutat passejant per les seves places i els seus carrers, tot coneixent un seguit d’històries protagonitzades per ciutadans anònims i personatges il·lustres que formen part de la memòria col·lectiva de Berga. Per fer-ho, es col·locaran diversos elements visuals en llocs emblemàtics de la ciutat i també es realitzaran algunes rutes guiades a partir del mes de juny. 
  
Petits mecenes 

Aquesta activitat es posarà en marxa a partir del setembre i es treballarà conjuntament amb els centres escolars de la ciutat. Concretament, cada escola apadrinarà un element del matrimoni cultural de Berga i l’alumnat treballarà en el seu coneixement durant el curs lectiu. Es tracta d’una iniciativa per promoure la coresponsabilitat i la implicació dels infants en la cura i la conservació del patrimoni local. 

Comparteix el patrimoni 

Aquesta acció està vinculada amb la promoció del patrimoni cultural a través de les xarxes socials. Per això, es convida a la ciutadania a mostrar, ensenyar i difondre els elements que formen part del patrimoni berguedà utilitzant l’etiqueta #agoraculturalberga.
 
Imatge gràfica de la campanya 

La imatge visual i el material gràfic de difusió del projecte ‘àgora cultural Berga’ ha estat elaborat pel dissenyador, Salvador Vinyes, el qual, ha explicat el procés de composició del logotip. Vinyes ha comentat que “l’espai de l’àgora està representat a través d’una lletra “a” accentuada que simula la plaça on es produeix el debat i que inclou unes potes o extensions que fan que aquest espai estigui obert al coneixement i a l’intercanvi”. 

Per últim, cal destacar la voluntat de la regidoria de Patrimoni Cultural i Museus de donar continuïtat al projecte més enllà de l’any 2018, a través de noves idees i accions que s’aniran incorporant i desenvolupant durant la legislatura. 
 

Tríptic del projecte

Arxivat a