La Fira de la Tòfona arriba a la desena edició amb un concurs de joves tofonaires

La mostra se celebra a Cal Rosal els pròxims 24 i 25 de febrer

Redacció
20 de febrer del 2018
Actualitzat el 21 de febrer a les 19:00h
Una parella comprant tòfones en una parada de Cal Rosal.
Una parella comprant tòfones en una parada de Cal Rosal. | Aida Morales
Aquest proper cap de setmana, Cal Rosal acollirà la desena edició de la Fira de la Tòfona del Berguedà. La mostra arriba en un any dolent en la collita d'aquest preuat producte a causa de la sequera i la manca de pluja dels últims mesos. Tant per l'elevat preu, com per la dificultat de trobar-les, el seu consum no s'ha sabut integrar, entrant dins l'imaginari com un producte elitista i fora de l'abast de la població. Amb l'objectiu de trencar aquestes barreres, Olvan tornarà a organitzar la Fira de la Tòfona del Berguedà a Cal Rosal, un esdeveniment on es podrà trobar, degustar i comprar tòfona, així com conèixer-la des de diversos punts de vista.

Així doncs, a l’espai firal hi haurà un parada de tòfona fresca i altres parades amb productes alimentaris elaborats amb tòfona com formatges, embotits i plats i també productes d’artesania on l’objecte protagonista és la tòfona. A més, per seguir potenciant el ventall gastronòmic d'aquest bolet, a la fira es repartirà una recepta de manera gratuïta per facilitar que tothom s’atreveixi a cuinar una recepta senzilla amb tòfona.

La fira constarà també d'una jornada tècnica el dissabte al matí al Local Social de Cal Rosal on s’explicarà una experiència de la tòfona vinculada al turisme per una empresa familiar, “La tòfona de la Conca” a càrrec de Dídac Espasa. I la recuperació de la producció de tòfona silvestre mitjançant reforestacions a càrrec de Daniel Oliach, del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya. Finalment també es realitzarà una xerrada a càrrec del meteoròleg de TV3, Francesc Mauri sobre la “Tendència futura en el canvi climàtic”. Dins el context de la jornada hi haurà un petit tast com a cloenda  a càrrec del Restaurant Sol i Cel.
 

A Cal Rosal la majoria de tòfones eren petites. Foto: Aida Morales.


L'esperat concurs de gossos tofonaires es realitzarà el mateix dissabte a la tarda a les 16 hores. La prova comptarà amb 12 participants, alguns del Berguedà, i altres vinguts des de diferents punts de Catalunya, com el Maresme, el Barcelonès, del Vallès Oriental, el Bages o l’Anoia. 

Concurs infantil de tofonaires

Com a novetat, enguany els més petits també podran demostrar els seus dots per trobar tòfones en el concurs infantil de tofonaires on podran participar els nens i nenes de fins a 8 anys, que de forma lúdica hauran de trobar tòfones amagades. Les inscripcions del concurs infantil es faran el mateix diumenge a Cal Rosal.

D’altra banda, des de principis de febrer està en marxa la campanya de la Cuina de la Tòfona, en aquesta edició hi participen 5 restaurants de la comarca: Ca l’Amagat, Cal Majoral, Restaurant Niu Nou, Restaurant Caliu i Restaurant Cal Fuster.