Els descobridors de l'avenç contra el càncer de còlon: «El 155 ens ha complicat la vida»

Eduard Batlle reclama apunta que “la inversió en investigació és a Catalunya 4 ó 5 vegades més petita que en altres llocs”

Redacció
15 de febrer del 2018
Actualitzat a les 15:48h
Eduard Batlle, a la dreta, amb Daniele Tauriello, un dels investigadors
Eduard Batlle, a la dreta, amb Daniele Tauriello, un dels investigadors | ACN
La immunoteràpia –teràpies que activen el sistema immune contra cèl·lules cancerígenes– s'ha convertit en poc temps en un tractament molt eficaç d'alguns tumors com el melanoma o el càncer de pulmó. Ara bé, fins ara la majoria dels tumors de còlon semblaven insensibles a aquest tipus de teràpies. Un equip liderat per l'investigador ICREA Eduard Batlle a l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) ha descobert que l'hormona TGF-beta és la responsable que el sistema immune sigui cec davant les cèl·lules tumorals de còlon.

L'estudi, publicat aquest dimecres a la revista Nature, explica que si es neutralitza l'acció del TGF-beta, les cèl·lules del sistema immune aconsegueixen reconèixer el tumor, combatre el càncer i fins i tot prevenir l'aparició de metàstasis generades en fetge i pulmó per tumors que es desenvolupen en còlon en un model preclínic de ratolí que mimetitza la malaltia en humans.

Aquest dimarts, Eduard Batlle ha estat entrevistat a El món a RAC1, on ha assegurat que amb l'aplicació de l'article 155 per part del govern espanyol els "han complicat la vida perquè és la burocràcia afegida". "Cada vegada que des de l'administració s'ha de fer una comanda s'ha de signar un paper, etc", afegeix. Per altra banda, ha valorat positivament la tasca de la Generalitat, que "ha protegit molt la recerca des de fa 15 anys. Catalunya està molt millor que la resta de l'Estat a nivell de recerca i és un pol competitiu a Europa".

"En aquest país tenim limitacions en recerca també perquè hi ha menys recursos que en els altres llocs", ha exposat, tot denunciant que "la inversió en investigació és entre 4 o 5 vegades més petita que en altres llocs. Això té un efecte doble: alenteix la recerca perquè no podem fer tot el que volem i dediquem bona part del temps a buscar recursos i demanar diners; i d'altra banda hi ha una part dels investigadors oi del talent que tenim al país que marxen perquè prefereixen fer recerca en altres llocs".

Preguntat sobre quan serà possible l'aplicació del tractament, Batlle ha remarcat que "abans de 2, 3 o 4 anys, en el cas del càncer, és molt difícil dir que el tractament ha tingut efectivitat". "El temps de la ciència és lent. Hem trigat 6 anys en desenvolupar aquest aquesta investigació i ara alguna farmacèutica està iniciant assajos clínics", ha reblat.