Restauren les pintures de Sant Quirze de Pedret

Les obres es troben al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona | Els treballs de restauració els han fet l'empresa olicromia, amb les restauradores Cristina Martí i Gemma Rodríguez

Redacció
09 de febrer del 2018
Actualitzat a les 12:07h
Restauració de les pintures a Pedret.
Restauració de les pintures a Pedret. | Departament de Cultura
El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), amb el finançament del Bisbat de Solsona i una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat, ha restaurat les pintures murals de Sant Quirze de Pedret, a Cercs, que actualment es troben al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. Segons ha informat la conselleria de la Generalitat, l'actuació s’ha centrat en la part frontal de l’arc triomfal de l’absis i els dos laterals, que tenien diversos aixecaments en la capa pictòrica. Aquestes pintures s’havien arrencat pel sistema de l’strappo, i traspassat a un suport de fusta que simula l’arquitectura de l’església.
 

Pintures restaurades a Pedret. Foto: Departament de Cultura.


Amb el pas dels anys i la influència de factors ambientals diversos, han indicat, les restes de cola que havien quedat en superfície s’havien degradat i provocaven l’aixecament de la capa pictòrica original en alguns punts. L’excés de la cola que es va utilitzar en el moment de l’arrencament ha estat un factor determinant en el procés d’atròfia. Per això, durant la intervenció s'ha fixat la capa pictòrica aixecada mitjançant injecció puntual de la mateixa cola animal original. A banda, s’han eliminat els excessos de cola per prevenir futurs aixecaments. 
 

Pintures restaurades a Pedret. Foto: Departament de Cultura.


Els treballs de consolidació han permès, a més, documentar diferents intervencions de reintegració pictòrica per esmenar les pèrdues sofertes durant l’arrencament i posteriors trasllats. El tractament d’aquestes reintegracions i una neteja general de les pintures podrien formar part d’una altra fase d’intervenció. Els treballs els ha executat l’empresa Policromia, amb les restauradores Cristina Martí i Gemma Rodríguez.
 

Procés de restauració de les pintures de Pedret. Foto: Departament de Cultura.