Bagà rememorarà la fundació de la vila amb arròs per a a 2.500 persones

L'arrossada típica que es fa cada any s'organitzarà diumenge 11 de febrer i omplirà de gent i balls la plaça Porxada

Redacció
09 de febrer del 2018
Actualitzat a les 12:09h
Festa de l'Arròs de Bagà
Festa de l'Arròs de Bagà | Aida Morales
L'arròs torna a ser el protagonista de Bagà aquest proper cap de setmana. Diumenge 11 de febrer, la plaça Porxada de la vila medieval de l'Alt Berguedà s'omplirà de gent, caliu i balls, per acollir la tradicional arrossada, que rememora els orígens del poble, i que preveu repartir unes 2.500 racions de menjar. 

Com cada any, es calcula que es faran 250 quilos d'arròs entre la gent que se'l menjarà a la mateixa plaça, o aquells que el recolliran i se l'emportaran a casa. Tot això fruit d'una paella gegant comprada després de la Guerra Civil, que des de fa anys esdevé punt d'unitat i una excusa festiva pels veïns, a l'hora de retrobar-se i passar un bon matí que planti cara al fred. 

Els orígens de l'arròs de Bagà, però, es remunten a fa més de 700 anys, quan tots els vilatans s'implicaven per oferir un gran àpat a la gent més necessitada del poble. Va ser en l'època de fundació de la vila, quan se sap que els administradors del poble passaven per les cases recaptant diners, espècies o material per poder realitzar aquest gran dinar, que s'entregava als pobres. 

Avui dia, un dels atractius turístics de la Festa de l'Arròs és, també, el Ball Cerdà, una tradició que perdura de la mà de l'Esbart Cadí que, des de fa més de 65 anys, el porta a la plaça. Aquest ball és una dansa mil·lenària originària de la Cerdanya i molt arrelada a les poblacions pirinenques i prepirinenques.
Arxivat a