La Pobla de Lillet torna a desenterrar la llegenda del Moliner per revifar el Carnestoltes de l'Alt Berguedà

La Brama agafa el timó de la festa per segon any, amb voluntat d'esdevenir referent festiu el cap de setmana del 16 de febrer

14 de febrer del 2018
Actualitzat a les 9:12h
Imatge representativa del Ball del Moliner
Imatge representativa del Ball del Moliner | La Brama
La llegenda del Moliner es tornarà a donar a conèixer, aquest proper cap de setmana del 16 de febrer, a la Pobla de Lillet, en el marc del Carnestoltes. Serà en la segona edició de la nova Guerra de la Farina i el Ball del Moliner que organitza l'Associació La Brama, que va néixer fa dos anys amb l'objectiu de dinamitzar culturalment el poble, amb activitats per a totes les edats, però sobretot amb voluntat d'implicar-hi el jovent. 

D'aquesta manera, la Brama es proposa acabar de recuperar l'antiga tradició de Carnaval entorn de la llegenda del Moliner, que es va perdre cap als anys 30, i que només l'Escola Lillet a Güell ha mantingut en un format infantil des dels anys 80. En aquesta, s'explicava la història d'un home que, per estalviar farina i guanyar diners, la barrejava amb cendra per fer el pa. Això va provocar, però, que la gent de la Pobla de Lillet comencés a emmalaltir, sense que ningú sabes d'on provenia aquell mal tan estrany. Quan, d'alguna manera, algú se'n va assabentar, les dones del poble (les velles) el van anar a buscar i li van entomar una enorme pallissa. El Ball del Moliner és la representació d'aquesta pallissa.

Així, i per segon any consecutiu, aquesta entitat convida tothom a participar en una de les activitats estrella dels Carnestoltes de l'Alt Berguedà, que consisteix en sumar-se a la segona edició del Ball del Moliner, amb un recorregut de rua que començarà a la plaça del Molí de la Vila, i que, com a novetat, enguany discorrerà per diferents barris del poble, amb trossos teatralitzats i música en directe. Al final d'aquesta, se servirà un sopar a la plaça de la Mola, on es podrà continuar fins a Sant Isidre i el carrer Verger. Finalment, a la plaça del Molí es tornarà a trobar el Moliner, amb qui es farà el ball i, a l'acabar, la guerra de la farina. 

Segons han indicat, aquest Carnestoltes (que es realitza una setmana més tard que a la resta de municipis), és el "més bèstia de l'Alt Berguedà", amb inici a les 20.00 hores a la plaça de l'Ajuntament, on es convida tothom a anar disfressat de "vella", amb un mocador i unes ulleres per protegir-se durant la guerra de la farina. 
Arxivat a