El canvi de nom del carrer de la Guàrdia Civil de Berga: una «provocació» pel PSC

La moció d'ERC proposa que el carrer es passi a dir "Primer d'Octubre" | Els grups es comprometen a crear una comissió per debatre el nomenclàtor

01 de febrer del 2018
Actualitzat a les 22:33h
Ple de Berga aquest dijous, fent el minut de silenci en record als presos.
Ple de Berga aquest dijous, fent el minut de silenci en record als presos. | AjBerga.
"Penso que posar a la caserna de la Guàrdia Civil, carrer Primer d'Octubre, queda una mica provocatiu". Aquest ha estat el punt de vista de la discòrdia, que ha posat sobre la taula la regidora del PSC a l'Ajuntament de Berga, Rosalia Monroy, quan ERC ha presentat una moció per canviar el nom del tram de carrer on s'ubica l'edifici del cos armat, i que actualment va de l'Institut Guillem de Berguedà i la corba d'inici de Casampons. Segons ERC, el nom de Primer d'Octubre és ideal per fer homenatge i recordar la "jornada històrica" que es va celebrar a Berga i a tot Catalunya, en què milers de persones van sortir al carrer per deffensar el referèndum d'autodeterminació.

Respecte de la moció, el secretari ha avisat que no és a través d'aquest mecanisme, que s'ha de procedir al canvi de nom. En qualsevol cas, tots els grups (a excepció del PSC) hi han votat a favor. Monroy, però, ha insistit que "si és un nom que val la pena posar, hi ha diversos carrers", i ha assegurat que "és una mica provocatiu" fer-ho en aquest punt de la ciutat, sense que en això "hi hagi necessitat". Per altra banda, la regidora socialista també ha recordat que, si el canvi de nom es tira endavant, s'ha de fer amb tota la informació als veïns afectats que, en aquest cas, és només la Guàrdia Civil.

"El carrer no és de ningú, sinó de tots els ciutadans", ha contestat el regidor republicà Jordi Pujals, que ha afegit: "No canviem la caserna, sinó un carrer". Sigui com sigui, però, els grups municipals que han votat a favor de la moció han coincidit en la necessitat de crear una comissió de nomenclàtor per tractar aquesta proposta, així com totes les altres que s'han fet.

Abans d'acabar, però, el regidor Francesc Ribera ha volgut deixar molt clar que la "provocació" va venir per part de l'estat espanyol, que va deixar més de 1.000 ferits, ha dit. Així mateix, la també cupaire Mònica Garcia ho ha considerat un "bon homenatge" a les persones que l'1 d'octubre "van ser a primera línia defensant", ha dit, el que és de la ciutadania.

Capital de la Cultura Catalana 2021

L'altra proposta d'ERC, que Berga presenti candidatura per ser Capital de la Cultura Catalana 2021, ha estat el segon element que ha creat debat al ple. Malgrat que tothom hi ha estat d'acord en el seu conjunt, el grup del PDECat ha precisat que una proposta tan important com aquesta, no pot aprovar-se directament, sense abans haver-ne estudiat els costos que suposarà per a l'Ajuntament de Berga i la implicació de les entitats. Ho ha destacat Antoni Biarnés, que ha dit que "si ha de ser un tema estratègic, hi ha temes que cal resoldre prèviament".

Per a ERC, però, és important posar la primera pedra de tot això i, per això, començar a traçar un debat amb les entitats. "Digui que no ha sortit de vostès, i això els hi fa una mica d'angúnia", li ha etzibat la republicana Ermínia Altarriba al regidor del PDECat Antoni Biarnés. Al que aquest ha contestat: "No pateixi, perquè això és un projecte que gestionarà el futur govern, i confio que uns hi siguem i altres potser no tant". Finalment, doncs, s'ha decidit tirar endavant la moció amb la modificació de la paraula "aprovar" per "iniciar el procés d'estudi i debat" per tirar endavant la candidatura de cara al 2021.

Serra de Noet i proveïdors

Per altra banda, el ple municipal també ha aprovat continuar avançant amb el projecte d'obra municipal per a la urbanització de la prolongació del carrer Pla de l'Alemany, el compromís de l'Ajuntament de Berga respecte de la construcció de l'Institut Serra de Noet, i s'ha debatut sobre el periode de pagament de factures a proveïdors per part del consistori durant el darrer trimestre. 

En aquest punt, el regidor del PDECat Pau Bessa ha recordat al regidor d'Hisenda, Francesc Ribera, que la mitjana de pagament durant l'any és molt superior a 100 dies. Sobre això, Ribera ha retret a l'oposició que "parlin del que saben", i els ha dit durant aquest any s'ha treballat per pagar als proveïdors anteriors, a qui es devien factures des de fa anys. En aquest punt, ha felicitat els treballadors de l'Ajuntament per la feina feta. 

La sequera, el bus urbà; precs i preguntes

La situació de sequera que viu el Santuari de Queralt i la manca d'usuaris de transport públic han centrat part de l'apartat de precs i preguntes. Respecte del primer aspecte, Minoves ha demanat a l'equip de govern què pensen fer: "Seguirem esperant que plogui?". A això, Camps li ha recordat que el 2017 és el segon any més sec dels últims 63 anys, i li ha assegurat que, a dia d'avui, s'està portant aigua al santuari amb camions cisterna. Per altra banda, li ha rememorat que per problemes amb l'Ajuntament de Castellar del Riu no es va poder avançar en el projecte inicial per portar aigua a Queralt. 

Respecte de les preguntes sobre el bus urbà, el regidor del PDECat Jordi Travé ha demanat quan es faran les modificacions i com es justifica el baix nombre d'usuaris. Sobre això, el regidor de l'àrea, Eloi Escútia, tal com va explicar a NacióBerguedà, ha recordat que Berga és una ciutat "que té una mida que permet arribar a tot arreu", i que per aquest motiu no hi ha un alt nombre d'usuaris. Sobre els canvis de rutes, ha dit que s'està a l'espera de les conclusions de les valoracions.