Mn Ballarín: «L'excursionisme és la petita caminada per conèixer la teva terra»

L'organització avança que el proper Aplec Excursionista dels Països Catalans es farà al País Valencià

Aida Morales
08 de desembre del 2014
Actualitzat a les 19:23h
Mossèn Ballarín
Mossèn Ballarín | Aida Morales

Mossèn Ballarín i Ramon Felipó Foto: Aida Morales


El Pavelló de Suècia ha esclatat en aclamacions aquest diumenge al vespre quan una de les majors patums de Berga, Mossèn Ballarín, ha entrat a la sala, d'una banda ajudat pel seu bastó i, de l'altra, recolzat en Ramon Felipó. Aquesta ha estat l'entrada de, segurament, el ponent més esperat de les conferències que durant tot el cap de setmana ha organitzat el Centre Excursionista de Catalunya en motiu de l'Aplec Excursionista dels Països Catalans. 

I és que Ballarín, més enllà dels seus breus escrits plasmats al Matí Digital, gairebé ja no es mou de casa seva, situada als peus del Pedraforca. “Hem fa molta il·lusió que avui a Berga hi hagi gent dels quatre punts cardinals”, ha començat en referència a les més de 600 persones d'arreu dels Països Catalans que aquest cap de setmana s'han aplegat a Berga. A partir d'aquí, ha argumentat què és o hauria de ser l'excursionisme. 

 
És l'home que, com una formiga, s'enfila a tot arreu?, s'ha preguntat. Potser és més encertat dir que l'excursionista és aquell que puja als cims més simbòlics?, ha repreguntat. Però no, Mossèn Ballarín no el concep així: “L'excursionisme que ens uneix a tots és el de l'arròs fet al mig del bosc, a peu pla”. En d'altres paraules, ha remarcat que és “la petita caminada per la qual conèixer la teva terra”.

“I no sabeu pas com m'emociona trobar-me gent de l'estimadíssima València, la gran gent de les Illes i els meus compatricis de la Catalunya francesa i del Llavorsí del qual porto el segon cognom. I després hi ha una altra cosa; t'estimes aquesta terra, aquesta terra menuda”, ha declarat. “I us faig una confessió”, ha bromejat, “si jo per Déu hagués fet les coses que he fet per Catalunya, ja seria Sant”. 

Mossèn Ballarín ha acabat així la seva ponència, potser una de les més profundes de l'Aplec i que, de ben segur, ha fet reflexionar més d'una persona sobre l'essència mateixa de l'excursionisme. 

Valoració molt positiva de l'Aplec

Tots els participants de l'Aplec han marxat entre aquest diumenge i dilluns de Berga molt satisfets, tant de les activitats, com de l'organització. Ho ha explicat un dels organitzadors del Centre Excursionista de Catalunya, Joaquim Montserrat, que ha afirmat que el resultat ha estat “excel·lent”. 

“La gent ha disfrutat del vent, de la neu que hi havia, de la companyia, i de Berga i del Berguedà”, ha declarat, en un Aplec en el qual no hi ha hagut més incidents dels habituals. Entre aquests, una caiguda a la Pedrera de Gósol del Pedraforca que va acabar dissabte amb un esquinç de lligament al turmell. 

Un dels actes finals de l'Aplec, per altra banda, ha estat la passada de bandera al club que l'organitzarà l'any vinent. Segons ha avançat Montserrat, l'Aplec del 2015 es farà a El Pedreguer, al País Valencià, mentre que el 2016 s'està planejant a Mallorca i el 2017 a l'Alguer. 
 

Mossèn Ballarín i Ramon Felipó Foto: Aida Morales

 

La sala plena a la conferència de Mossèn Ballarín Foto: Aida Morales

Arxivat a