L'esquí com a assignatura ja arriba a 2.075 escolars de les comarques del Pirineu

El programa multidisciplinari està inclòs dins de l’horari lectiu i consta de vuit sessions del gener al març

Redacció
06 de febrer del 2018
Actualitzat a les 11:57h
L'esquí com a assignatura ja arriba a 2.075 escolars de les comarques del Pirineu
L'esquí com a assignatura ja arriba a 2.075 escolars de les comarques del Pirineu | Ivan Sanz
El programa Esport Blanc Escolar, que inclou l’esquí com a assignatura obligatòria per als alumnes de tercer i quart de Primària, ha arribat aquest curs 2017-2018 a totes les escoles públiques de les comarques de muntanya del Pirineu, amb la participació d’un total de 20.75 alumnes, segons dades facilitades per la Diputació de Lleida.

El projecte, iniciat el 2013 com a prova pilot, beneficia un total de 2.075 estudiants -de 8 a 10 anys-. de cinquanta col·legis de les nou comarques de muntanya de Catalunya (l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Berguedà, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Val d'Aran).

Emmarcat en el Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya 2012-2022, el programa Esport Blanc Escolar té l’objectiu d’impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats (esquí alpí, esquí nòrdic i surf de neu), en la població infantil de tercer i quart de Primària. A més, es vol educar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer el territori amb la complicitat del professorat dels centres d’ensenyament i dels tècnics d’esport. Finalment, es pretén ajudar a disposar d’un planter important d’esquiadors que en un futur puguin competir i ser un referent en el camp esportiu tenint present la candidatura del Pirineu per ser seu dels Jocs Olímpics d’Hivern.

El programa multidisciplinari, inclòs dins de l’horari lectiu, consta de vuit sessions del gener al març, amb tres classes pràctiques d’esquí alpí, tres de nòrdic i dues de surf de neu. A més, hi haurà una jornada final, una trobada lúdico-competitiva en la qual els participants podran compartir experiències. Com a novetat, els alumnes hauran d’elaborar un diari personal de les vuit sessions d’esquí en el qual explicaran el seu aprenentatge i quines han estat les seves sensacions, i que es convertirà en una eina per avaluar i analitzar per als docents i els tècnics.

La Generalitat de Catalunya destina 465.000 euros per finançar el projecte i vol que el curs 2019-2020 estigui implantat també a tots els centres concertats del Pirineu i Aran. La Secretaria General de l’Esport i el Departament d’Ensenyament impulsen el programa, que compta amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els consells esportius, les estacions d’esquí, els consells comarcals del Pirineu, el Conselh Generau d’Aran i la Diputació de Lleida.

Al Pirineu de Lleida els impulsors del programa van firmar un conveni amb la Diputació de Lleida per finançar el transport dels alumnes fins a les estacions d’esquí. El 2017 es van pagar 30.000 euros, per a aquest 2018 hi ha previstos 35.000 euros i 40.000 de cara a l’any 2019.

Continuar lliscant després del programa

A més de les sortides que puguin organitzar les escoles, els consells esportius o les famílies, a Catalunya hi ha més de 80 clubs d’esquí, sense ànim de lucre i associats a la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, que ofereixen l’opció d’iniciar i tecnificar els infants i els joves en totes les modalitats dels esports d’hivern.
 

Escolars aprenent a esquiar a la zona de debutants de Vallter 2000 Foto: Ivan Sanz