Unes 3.000 persones passen per la Fira del Joc i de Nadal de Berga

Centenars de nens i nenes s'endinsen en la màgia dels jocs tradicionals

Aida Morales
07 de desembre del 2014
Actualitzat el 08 de desembre a les 11:13h
Nens i nenes jugant a la Fira del Joc de Berga
Nens i nenes jugant a la Fira del Joc de Berga | Aida Morales

Nens i nenes jugant a la Fira del Joc Foto: Aida Morales


La història de les joguines es remunta a l'inici de la civilització humana. Les societats més antigues ja les utilitzaven per distreure's i les primeres mostres documentals les inclouen. Per això, es pot concloure que les joguines han estat, són i mai deixaran de ser un referent per a petits i gran.

Aquest fet ha quedat plasmat aquest diumenge a la segona Fira del Joc i de Nadal de Berga, on es calcula que, en total, hi han passat entre 2.000 i 3.000 persones. L'èxit d'aquesta fira rau en la il·lusió que mai es perd, en la imaginació infantil i en la capacitat d'aprendre amb l'entreteniment. A més, i segons ha explicat un dels organitzadors Òscar Garcia, aquesta fira també ha servit per acostar als nens el joc tradicional que, darrerament, havia quedat eclipsat pels videojocs o altres activitats més tecnològiques. 

“A la Fira es pot jugar amb activitats que no tenen res a veure amb els jocs cars ni amb gaires materials; es tracta de recuperar jocs com la baldufa, les xanques o les indiaques”, ha precisat, tot i que per tancar el cercle, ha indicat, caldria recuperar l'espai de carrer on poder-hi jugar. En aquest sentit, també ha instat l'Ajuntament de Berga a que continuï la proposta d'obrir els patis de les ecoles públiques: “Com a mínim, una alternativa perquè hi hagi un espai on poder jugar”. 

 
Pel que fa al nombre de parades, aquest any n'hi ha hagut un total de 55 entre les de l'espai joc, les carpes i l'espai Nadal, un nombre també superior al de l'any passat. Segons ha explicat Garcia, en aquestes s'han exposat un gran nombre de jocs, a més de fer públiques experiències emprenedores com la d'un prototip de joc sobre el correfoc de Manresa, o bé el portat a terme per una berguedana i una osonenca. 

L'afició per les cartes

La berguedana Queralt Bonet i l'osonenca Aina Rosinyol, de 19 i 16 anys, respectivament, han posat a la venda aquest diumenge el joc de cartes 'CaRtalunya' que elles mateixes han ideat sobre la independència. Segons han explicat, la iniciativa de crear un joc de cartes va sorgir després de pensar alguna cosa amb què col·laborar amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Això, sumat a la seva afició als jocs de cartes, va acabar amb la creació de de 'CaRtalunya'. 

“Des de molt petites ens agradava molt jugar a cartes, i ens hi podíem passar hores i hores sense cansar-nos”, ha declarat Rosinyol. Per això, elles mateixes van decidir tirar endavant la seva pròpia idea que, segons ha explicat Bonet, no va estar exempta d'experiències noves: “Vem haver de mirar el dipòsit legal, el copyright, ara comercialitzar-lo...”

Tot això, però, amb un bon retorn per part del públic, ja que, tal i com han remarcat, sembla que el joc està tenint l'èxit desitjat. A partir d'ara, aquest joc es pot trobar a la paradeta de l'ANC de Berga, però han indicat que no tanquen la porta a iniciar propers projectes. Potser un joc de taula sobre la independència, “però això de cara a un futur llunyà”, ha bromejat Rosinyol. 
Arxivat a