El Consell es tensa per l'avançament de 548.000 euros a la Pobla de Lillet

ERC i la CUP consideren que és un greuge comparatiu amb molts altres consistoris que han decidit no acollir-se al FEDER

31 de gener del 2018
Actualitzat a les 21:40h
Consell Comarcal del Berguedà.
Consell Comarcal del Berguedà. | Aida Morales
El ple del Consell Comarcal del Berguedà s'ha tensat, aquest dimecres, just en un dels punts de l'ordre del dia que tothom pensava que no crearia massa polèmica. En aquest cas, s'havien d'aprovar els expedients dels convenis entre el Consell i els ajuntaments de Gironella, Puig-reig, La Pobla de Lillet i La Nou de Berguedà, en relació al Fons d'Europeu de Desenvolupament Regional (Feder). Uns diners que ascendeixen a 975.950 euros, i que es destinaran a tirar endavant projectes sobre les colònies a l'entorn del Llobregat i la dinamització del seu patrimoni industrial, en el cas de la Pobla de Lillet, també al Xalet del Catllaràs.

El projecte, que consta de diverses actuacions valorades en 1,9 milions d'euros, es finança en un 50% des dels municipis, i aquí rau la crítica encetada per ERC i la CUP. Segons aquests, l'Ajuntament de la Pobla està intervingut per un pla d'ajust de l'estat espanyol i, en aquest cas, el consistori sabia, sobradament, que no tenia aquests diners. "La Pobla era prou conscient que no podia fer l'aportació econòmica", ha criticat el portaveu d'ERC, Eduard Coronado, que ha assegurat que aquest avançament del Consell crea precedent i és "molt poc ètic".

De fet, ha mantingut, diversos consistoris no es van presentar al FEDER perquè no podien assumir el 50% del projecte i, en aquest punt, malgrat tenir diverses idees, van renunciar. Sobre això, a més, la també republicana Ermínia Altarriba ha volgut deixar molt clar que, després d'aquest avançament, la Pobla de Lillet no podrà complir els seus compromisos i "se n'haurà de fer càrrec el Consell".

"És fals", li ha etzibat el president de l'ens, David Font. De fet, li ha recordat que hi havia diversos projectes d'anys enrere, com ara Cal Vidal o la Porta del Comerç d'Olvan, en què els diners es van anticipar par part del Parc Fluvial del Llobregat. "Em sap greu que no tingueu capacitat per tenir per damunt tot un projecte en comú, com són els dos milions d'euros", ha lamentat. A més, els ha preguntat: "Si un ajuntament no pot pagar un mes portar els residus a l'abocador, què fem? Els hi diem que portin a Manresa?".

El Consell fa de banc

En aquest cas, ha afirmat Font, el Consell no assumeix, en cap cas, el finançament, sinó que "fa de banc". "I no tinc cap mena de problema en dir-ho i ho repetiré tantes vegades com faci falta", ha dit, tot remarcant: "No es tracta de fer diferències entre un ajuntament o altre, sinó d'aplicar la lògica del Consell".

A més, el president també ha encoratjat altres municipis a que, si necessiten el suport del Consell com a aval, ho facin, mentre que això no suposi trencar amb l'equilibri de tresoreria d'aquest, que ara és favorable i positiu. Sobre això, però, la cupaire Mònica Garcia també s'ha posat al costat d'ERC, i ha demanat "coherència" i que hi hagi uns "criteris" per demanar aquest suport econòmic al Consell. A Berga, ha exemplificat, l'ajuntament no va poder tirar endavant el projecte de restauració de la Torre de la Petita per aquest mateix motiu.

Preguntes "capcioses"

L'alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares, no s'ha pogut estar de comentar i defensar la posició del seu municipi. El batlle ha afirmat que el seu ajuntament pagarà, i ha retret a Esquerra que utilitzi políticament aquest assumpte fent "preguntes capcioses".

"Devem poder fer les preguntes que vulguem, no?", ha lamentat Altarriba, mentre que Coronado ha afegit: "De capció, res, som coherents al cent per cent". Finalment, una espiral de debat que no va enlloc. Davant d'això, Font ha decidit posar-hi el punt i final: "Hem volgut prioritzar, repeteixo, l'objectiu comú del FEDER, que era tirar endavant els sis projectes i no haver de fer-ne caure algun o tot en el seu conjunt; i si això anima algun ajuntament a tirar endavant altres projectes, tindran les portes obertes del Consell".