ERC proposa que el carrer de la caserna de la Guàrdia Civil de Berga es digui «1 d'octubre»

Els republicans presentaran la moció al proper ple municipal | El regidor Jordi Pujals assegura que és el "lloc adequat" per retre homenatge a tota la gent que va defensar les urnes

31 de gener del 2018
Actualitzat a les 15:49h
ERC de Berga proposa canviar el nom del carrer de la caserna de la Guàrdia Civil.
ERC de Berga proposa canviar el nom del carrer de la caserna de la Guàrdia Civil. | Aida Morales
El grup municipal d'ERC a Berga ha presentat aquest dimecres a la tarda la moció que es debatrà al ple municipal d'aquest dijous, en què proposa que el carrer de la caserna de la Guàrdia Civil de la ciutat passi a dir-se "1 d'octubre". Ho han explicat el republicà Jordi Pujals, conjuntament amb el portaveu de la JERC Berguedà, Marc Pons, respecte del tram del pont, entre l'Institut Guillem de Berguedà, i la corba d'inici de Casampons. D'aquesta manera, la modificació del carrer, actualment anomenat Serra de Casampons, només afectarà l'edifici del cos armat, i no comportarà cap modificació per a la resta de veïns. 

"L'1 d'octubre es va celebrar una jornada històrica a Berga i a tota Catalunya", ha precisat Pujals. Un dia, ha recordat, en què els ciutadans van poder votar "malgrat els impediments de l'estat espanyol", que no va dubtar en utilitzar la força per aturar la votació sobre la independència. Així, ha continuat, es van tancar webs, es van intervenir competències de la Generalitat, es van efectuar detencions i, fins i tot, hi va haver ferits. El resultat, però, va ser una "victòria" clara de l'independentisme, amb una participació del 64,98% a Berga, i un 94,8% dels vots a favor del trencament amb l'Estat. 

El canvi de carrer, doncs, ha afegit, vol ser un "homenatge" a tota aquella gent que es va reunir davant dels diferents col·legis electorals, i que fins i tot hi va passar la nit, per tal d'assegurar que estarien oberts. Un gest, per altra banda, de "dignitat i reconeixement", i un homenatge a "un dia que serà recordat en la memòria de tots, com un dia agredolç, per la violència policial, però sobretot per la dignitat d'un poble que va guanyar". "Creiem fermament que a Berga, com a referent de l'independentisme, s'havia de fer aquest homenatge", ha explicat també Pons. 
 

El regidor d'ERC, Jordi Pujals, i el portaveu de la JERC Berguedà, Marc Pons. Foto: Aida Morales


El "lloc adequat"

Segons Pujals, el tram escollit és el "lloc més adequat" per tenir aquest nom, ja que es troba entre dos col·legis electorals on es va votar (l'Institut Guillem de Berguedà i l'Escola de Santa Eulàlia), però també per la implicació que el canvi pot suposar per a l'únic veí al qual s'afecta, la Guàrdia Civil. "Tots en som conscients i queda molt clar, és una obvietat que hi ha la Guàrdia Civil", ha dit el regidor. 

A més, aquest també ha remarcat que no afectarà altres veïns, i que malgrat que amb alguns ja s'ha parlat, les converses no han arribat a l'Institut Armat, amb qui s'espera establir diàleg, si la proposta és aprovada pel ple. En cas que el cos armat no hi estigués d'acord, podria presentar un recurs, malgrat que, tal com ha recordat el regidor, "el ple és sobirà". 

Pel que fa a la resta de propostes de canvi de noms de carrers que s'han anat fent durant els últims anys, sobretot aquelles que fan referència als anarquistes, ERC ha dit que està disposada a crear i debatre-ho en una comissió d'estudi, i valorar tots els noms possibles: "ERC estem disposats a fer aquesta comissió per poder parlar dels noms sense problema; no defugim cap mena de debat". 
Arxivat a