El Pacte Nacional per a la Indústria arriba al Berguedà

Taula de treball d'empresaris i la directora general d’Indústria, Àngels Chacón, on s'apunten els punts diferencials i reptes de la comarca dins del pla nacional per a la indústria

Redacció
29 de gener del 2018
Actualitzat a les 15:18h

Taula de treball, el passat dijous. Foto: Aceb


Empresaris berguedans industrials van conèixer de primera mà el Pacte Nacional per a la Indústria (PNI), que té per objectiu impulsar la indústria com a eix central de l’economia catalana, en una taula de treball que es va portar a terme el dijous 25 de gener a la seu de l’Aceb. A l'acte també van assistir-hi representants polítics, David Font, president del Consell Comarcal del Berguedà, i  Ramon Minoves, regidor de l’Ajuntament de Berga.

Josep Fígols, president de l’Associació comarcal d’empresaris del Berguedà, va exposar la vocació industrial del Berguedà i la detecció d’un repunt de la recuperació econòmica a la comarca observat en que hi ha més necessitat de contractació, arran de la qual s’ha posat de manifest la necessitat d’una bona formació professional o cicles formatius que s’adaptin a les necessitats reals de les empreses, que no troben els perfils professionals tècnics adequats que voldrien contractar.

El president de l’Aceb, J. Fígols, també va indicar com a possibles eixos a treballar dins del pla nacional per a la industria dues potencialitats del territori: l’energia i l’economia circular, que encaixen amb la idea de comarca verda que es vol potenciar.

La girectora general d’Indústria, À. Chacón, va coincidir a en la constatació que “l’economia s’està reactivant”. Dins del PNI va destacar especialment dos nous reptes: el fet que hi haurà canvis molt ràpids amb la indústria 4.0. i que totes les empreses des de les més grans fins a les més petites i microempreses s’hauran de posar en l’onada d’aquest repte que crearà noves maneres de treballar, nous productes, noves professions, nous perfils professionals, noves necessitats de formació, etc.

Del PNI, Chacón va ressaltar-ne que és un marc d’estabilitat, i que es preveu que tingui molt consens polític ja que en són signants tots els agents socioeconòmics. Chacón també va exposar com el PNI no es limita al nivell estratègic sinó que arriba molt al detall a nivell operatiu tenint molt concretat els punts metodològics (actuacions, objectius, recursos i indicadors) dels sis eixos en que s’estructura: competitivitat i ocupació industrial, dimensió empresarial i finançament, indústria 4.0 i digitalització, formació, infraestructures i energia, i economia circular i sostenibilitat.

Chacón va esperonar els empresaris industrials del Berguedà i els representants polítics, a fer una endreça per identificar les singularitats que diferencien el Berguedà, allò en que s’és únic i no té cap altra comarca, en què s’és innovador i què es fa millor, fent un treball concertat entre agents públics i privats de cara a una propera taula de treball conjunta.

Per la seva part els empresaris van parlar de la necessitat de fer casar la formació professional de base adaptant els cicles formatius al moment concret i als llocs de treball, afegint que cal també millorar el nivell de qualitat d’aquesta formació, posar en valor i prestigiar els cicles formatius.

El gran encariment del preu de l’energia, va ser un altre dels temes posats sobre la taula pels empresaris, així com la necessitat de simplificació de tràmits i les inspeccions de treball.

David Font, president del Consell Comarcal del Berguedà va exposar que els municipis de Puig-reig, Gironella i Berga ja han demanat plans de millora pels seus polígons industrials.

Tal com s’exposa a la introducció del PNI, “la indústria com a sector clau per la sortida de la crisi, és la base del PNI. La crisi ha posat de manifest que les economies industrials han mostrat una major fortalesa per afrontar la recessió que no pas les economies basades en altres activitats, Alemanya n’és l’exemple més clar. Catalunya és una de les principals regions industrials d’Europa i vol seguir sent-ho”.
Arxivat a