La vespa asiàtica s'estén de forma definitiva pel Berguedà

Els experts afirmen que durant el 2017 hi ha hagut un creixement de més del 68% de l'espècie

Redacció
26 de gener del 2018
Actualitzat a les 14:31h
Després de detectar la presència de diversos nius de vespa asiàtica (Vespa velutina) a Berga i Cal Rosal, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha confirmat que aquesta espècie invasora s'ha estès, definitivament, pel Berguedà durant aquest últim any. Així es desprèn de les dades recollides pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat. En concret, l’insecte s’ha establert a cinc noves comarques, que són la Cerdanya, el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme.

De fet, han informat, durant el 2017 s’ha registrat un creixement exponencial del nombre de nius, arribant als 370 detectats, enfront dels 116 localitzats en 2016, un fet que suposa un creixement de més del 68% de l'espècie. No obstant això, s'estima que només es detecten un 10 % dels nius existents, una dada que encara agreuja més la situació. 

Per això, els tècnics han confirmat que aquesta espècie invasora es troba ja plenament instal·lada a Catalunya, amb una afectació important en el sector de l’apicultura a l’Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l’Estany i el Gironès, mentre que al Ripollès i el Baix Empordà, l’espècie genera més molèsties en construccions i habitatges. L’expansió de la vespa s’ha frenat a les comarques meridionals de Catalunya i és inexistent la seva presència a Tarragona, a conseqüència del clima mediterrani.
 

Un exemplar de vespa asiàtica. Foto: ACN

 
Segons precisen, la seva presència no es pot eliminar, però la Generalitat sí que ha aprovat un protocol d'actuació per a la vigilància i el control de les poblacions, en col·laboració amb els apicultors. Aquest consisteix en l’eliminació de nius i en la captura d’abelles reines quan surten de la hivernació, generalment, a partir de finals de febrer, amb l’augment de temperatures, i mitjançant paranys. En cas de perill per a les persones, els Agents Rurals són els encarregats de la destrucció dels nius. També es treballa conjuntament amb ajuntaments, diputacions i consells comarcals en una estratègia en comú en la lluita contra aquest insecte.

Sobre la vespa asiàtica

Aquesta vespa és una espècie invasora originària de la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, i posteriorment s’ha anat estenent a una velocitat estimada de de 100 km/any. Habitualment instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes. Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura, mentre que les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius. Per això, la seva presència influeix en el sector de l’apicultura, encara que no sigui una espècie especialment agressiva contra les persones.