Què indica la numeració dels ous?

La nutricionista Laura Espia ens explica quina informació trobem al codi imprès als ous

Laura Espia
12 de febrer del 2018
Actualitzat a les 12:55h
Imatge d'una cistella d'ous
Imatge d'una cistella d'ous | Pixabay
“Bon dia Laura, Em pots ajudar amb un dubte? Els numerets que surten a l'ou que signifiquen? Moltes Gràcies."
P.S
És interessant conèixer el significat d'aquesta sèrie de números, ja que entre d'altres aspectes ens informa de la traçabilitat i la seguretat alimentària de l’ou. El codi imprès a la closca de l'ou és útil per conèixer la procedència del mateix, la seva qualitat, així com la província i el municipi en el qual es troba la granja productora.
 

La numeració impresa a l'ou amaga informació de la seva procedència


El primer número que apareix en la closca ens informa sobre la forma en què les gallines productores de l'ou han estat criades:

Si el número és “0”: Les gallines han estat criades de manera ecològica amb pinso ecològic i l'administració d'antibiòtics s’ha vist restringida.

Si el número és “1”: Les gallines són camperes, és a dir, criades a l'aire lliure, però el pinso no és ecològic i no es veu restringit l’ús de medicaments. 

Si el número és “2”: Les gallines es crien a terra dins d'una nau. Per desgràcia la seva densitat tendeix a ser molt elevada i la seva mobilitat limitada, això implica tancades sense accés a l'exterior i amb llum artificial per forçar-les a pondre més ràpid.

Si el número és “3”: Les gallines es crien en gàbies de mida reduït ( similar a la mida d’una fulla de paper A4) dins d'una nau. 

Les dues lletres següents fan referència al país del qual procedeixen els ous. Per exemple, el més habitual és que al nostre país ens trobem amb ous amb les lletres ES (Espanya), encara que també poden ser de qualsevol altre país de la Unió Europa: per exemple, PT (Portugal), FR (França), DE (Alemanya) o IT (Itàlia).

La resta de dígits que ens trobem després de les lletres "ES" són dos números que indiquen la província (per exemple, Lleida és 25), seguit de tres números més per saber el municipi. Els tres últims números identifiquen la granja dins del municipi.

A més, existeix una altra classificació. Segons el pes del ou: 

S- petita: Menys de 53 grams.
M - Mitjana: de 53 a 63 grams.
L - Grans: De 63 a 73 grams.
XL - Supergrossos: Més de 73 grams.

Espero haver resolt els teus dubtes i recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic: lespiamonso@gmail.com